Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DRŽAVNO TUŽILAŠTVO: Bolji rezultati Tužilaštva u 2020. godini

31.03.2021.


Državno tužilaštvo zabilježilo je bolje rezultate u 2020. u odnosu na prethodne dvije godine, a kako su istakli u toj instituciji, i nastavilo uspješnu saradnju sa međunarodnim partnerima.

Državno tužilaštvo zabilježilo je porast ostvarenih rezultata u 2020. u odnosu na prethodne dvije godine i nastavilo uspješnu saradnju sa međunarodnim institucijama, u prvom redu Evropskom jedinicom za pravosudnu saradnju(EUROJUST), ističu u ovoj instituciji.

Kako se navodi u saopštenju, u prethodnoj godini saradnja EUROJUST-a ostvarena je u 58 predmeta, u kojima je Državno tužilaštvo Crne Gore preduzelo sve radnje iz svoje nadležnosti.

"Pored toga, ostvaren je izuzetno visok procenat potvrđenih optužnica u postupku sudske kontrole. Ostvareni rezultat od skoro 99% (98,22) potvrđenih optužnica bolji je u odnosu na rezultate koji su u ovom dijelu postignuti u odnosu na 2019. i 2018. godinu. Zapažene rezultate Državno tužilaštvo ostvarilo je i u pogledu prethodnog ispitivanja optužnih predloga. U skoro 99,5% slučajeva kontole ovih akata Sud nije utvrdio postojanje grešaka ili nedostataka, niti potrebu za boljim razjašnjenjem stanja stvari u predmetu, kao smetnje za zakazivanje glavnog pretresa", naglašavaju u Tužilaštvu.

Tokom 2020. godine, kako navode, nastavljena je primjena alternativnog načina rješavanja krivičnih predmeta.

"Primjenom instituta odloženog krivičnog gonjenja državni tužioci riješili su predmete protiv 1.221 lica. Po tom osnovu u humanitarne svrhe uplaćeno je preko 510.000 eura, što je skoro duplo više nego u odnosu na 2019. godinu. Osim toga, primjenom ovog instituta, na ime naknade štete oštećenom uplaćeno je preko 1.760.000 eura. Na osnovu sporazuma o priznanju krivice, riješeni su predmeti protiv skoro 500 lica. U zaključenim sporazumima o priznanju krivice iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva na ime protivpravno stečene imovinske koristi u Budžet Crne Gore uplaćeno je skoro 6.600.000 eura", navodi se u saopštenju.

Tokom 2020. godine Državno tužilaštvo nastavilo je sa aktivnom primjenom zakona u pogledu vođenja finansijskih istraga i sprovođenja mjera obezbjeđenja- zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti, kao i privremenog oduzimanja pokretne imovine.

Kako su naglasili ovo je samo dio rezultata koji su detaljnije predstavljeni u Izvještaju o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za 2020. godinu.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 29.03.2021.


Naslov: Redakcija