Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NEOPHODAN NOVI REPUBLIČKI SINDIKAT

31.01.2018.


Dva republička sindikata, Samostalni sindikat (SSCG) i Unija slobodnih sindikata (USSCG), izgubila su značaj kroz njihov dosadašnji rad i zato je potrebno formirati sindikat Crne Gore, izjavio je predsjednik Sindikata Ministarstva ekonomije Bogdan Bojović.

"Da bi se formirao sindikat Crne Gore treba sprovesti izbor sindikalnih organizacija na svim nivoima, od ministarstava, agencija, zavoda, javnih preduzeća. To treba uraditi sa novim ljudima, mladima, koji će stvarati drugačiju sindikalnu sliku. Takav sindikat bi svake godine slao na usavršavanje i edukovanje mlade ljude za raznih oblasti i tako bi se stručni kvalitet iz raznih oblasti podigao na viši nivo", naveo je Bojović.

Taj sindikat bi, prema njegovim riječima, od Vlade tražio da se poštuje Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru ("Sl. list CG", br. 16/2016, 83/2016, 21/2017 i 42/2017).

"Da se na osnovu koeficijenta koji je predviđen za neko radno mjesto, prima mjesečna plata, a ne da se još plaćaju neke naknade u odborima i komisijama. Što se tiče davanja varijabila, mislim da zakon to ne prepoznaje", istakao je on.

Naveo je i da Sindikat Ministarstva ekonomije priprema jednu vrstu memoranduma koji će predstaviti rukovodstvu i dogovoriti mnoga pitanja koja se tiču sindikalne organizacije, kao i naknada i varijabila.

"To "pije vodu" jer želimo da znamo kako se troše sredstva koja se kroz budžet opredijele Ministarstvu ekonomije", istakao je Bojović.


IZVOR: Vebsajt CdM, 29.01.2018.


Naslov: Redakcija