Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA CRNE GORE: Nacrtom zakona je predviđeno uvođenje novog krivičnog djela "Izlaganje poruzi suda ili državnog tužilaštva". Institut za vladavinu prava smatra da to predstavlja udar na slobodu izražavanja koja je garantovana Ustavom CG i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima

31.01.2017.


Institut za vladavinu prava (IVP) smatra da uvođenje novog krivičnog djela "Izlaganje poruzi suda ili državnog tužilaštva" u krivični sistem Crne Gore predstavlja udar na slobodu izražavanja koja je garantovana Ustavom Crne Gore ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI) i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Navode da se odredbom Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore "Ko javno izloži poruzi sud ili državno tužilaštvo, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest mjeseci", ograničava sloboda izražavanja.

"Postavlja se pitanje - šta će sud smatrati porugom i gdje je granica između kritike i poruge? Ovakva inkriminacija može ozbiljno ograničiti rad medija i civilnog sektora, ali i bilo koji način izražavanja, posebno satiru, koja može da vodi poruzi, te IVP smatra da ona ne smije predstavljati krivično djelo", navode u saopštenju.

Podsjećaju da su u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, upotreba satire, pa i bezočne, kao i ideja koje mogu biti uvredljive, zaštićene kao dio slobode izražavanja uz uslov da nije riječ o govoru mržnje ili podsticanja na nasilje.

Napominju da Ministarstvo pravde u obrazloženju zakona nije navelo zašto se odlučilo da uvede ovaj oblik inkriminacije, već samo da se "time obezbjeđuje krivično pravna zaštita sudstva i tužilaštva od izlaganja poruzi".

"Sud visoke instance u Parizu je u jednom slučaju satire naglasio značaj zaštite slobode govora u demokratskom društvu, kao i potrebu da se tolerišu mišljenja drugih – uključujući i mišljenja koja bi neko mogao protumačiti kao uvrjedljiva. Ovo sve daje jasne smjernice: demokratskim društvima je neophodno omogućiti da raspravljaju o aktuelnim temama i pitanjima koja se tiču svih nas, a mi moramo prihvatiti da neki od nas imaju jake stavove", navode u saopštenju.

Smatraju da se zaštita suda i tužilaštva može sprovesti i na druge načine, što prvenstveno uključuje njegovanje kulture javnog dijaloga, napominjući da kritička rasprava, satira, humor i umjetničko izražavanje trebaju da uživaju veći nivo slobode govora, pa da i eventualno pretjerivanje ne bi trebalo biti cijenjeno kao krivično djelo.

IVP poziva Ministarstvo pravde da dodatno razmotri neophodnost uvođenja osnovnog oblika krivičnog djela Ometanje pravde - izlaganje poruzi sud ili državno tužilaštvo, te da pruži javnosti argumente za njegovo uvođenje u krivični sistem.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 30.01.2017.


Naslov: Redakcija