Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O NACIONALNOM JAVNOM EMITERU RADIO I TELEVIZIJA CG: Media centar traži izmjene Zakona

29.12.2020.


Media centar pozvao je Skupštinu Crne Gore da hitno zakaže vanrednu sjednicu u januaru naredne godine i izvrši izmjene Zakona o nacionalnom javnom emiteru radio i televizija Crne Gore ("Sl. list CG", br. 80/2020). Ta NVO je predstavila Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o RTCG koji je dostavljen 22. decembra svim poslanicima, predsjedniku Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, predsjedniku Skupštine i ministarki javne uprave, digitalnog društva i medija.

"Očekujemo skori odgovor svih aktera koji mogu doprinijeti da se zakon izmijeni i osigura samostalnost ključnog upravljačkog organa - Savjeta RTCG. Tek nakon izmjena Zakona treba pristupiti izboru novih članova Savjeta koji će, nakon imenovanja, birati generalnog direktora i izvršiti neohodne reforme u radu javnog medijskog servisa. Od donošenja Zakona o javnim radio-difuznim servisima "Radio Crne Gore" i "Televizija Crne Gore" 16. septembra 2002. godine, položaj Savjeta, kao ključnog upravljačkog organa u javnom medijskom servisu, se kontinuirano pogoršava. Važeći Zakon je, u pogledu načina izbora i razrješenja članova Savjeta RTCG, najnepovoljnji do sada jer dozvoljava da se članovi Savjeta suštinski biraju voljom većine poslanika u Administrativom odboru (a zatim potvrde na sjednici Skupštine) dok je razrješenje članova Savjeta moguće obaviti na osnovu drugih zakonskih propisa koji propisuju sankcije za javne funkcionere", piše u saopštenju Gorana Đurovića, direktora Media centra.

Navode da, ako u januaru 2021. godine bude sprovedena procedura izbora članova Savjeta po važećem zakonu, onda će se, kako dodaju, samo uticaj doskorašnje vlasti zamijeniti uticajem nove vlasti. To bi, ocjenjuju u Media Centru, samo udaljilo RTCG od neophodne profesionalizacije jer bi se zamjenom odnosa snaga u Skupštini mijenjao i uticaj na uređivačku politiku RTCG.

"Media centar je predložio promjene Zakona kojima se jača samostalnost i funkcionalnost RTCG. Predložili smo da se umjesto sadašnjih 9 imenuje 13 članova Savjeta RTCG i tako osigura bolja zastupljenost i obuhvat javnog interesa u ovom tijelu. Predlažemo da se u strukturi Savjeta poveća broj predstavnika NVO i da ih bude 7 i to iz oblasti: kultura, zaštita ljudskih prava, osobe sa invaliditetom i socijalna zaštita, životna sredina, oblast medija, rodna ravnopravnost, zaštita potrošača. Predlažemo da član Savjeta bude i predstavnik nacionalnih savjeta manjinskih naroda. Takođe, predažemo i da se naknade članovima Savjeta umanje 50% u odnosu na važeće zakonsko rješenje (i da budu 50% prosječne mjesečne zarade u RTCG) čime bi se iznos ukupnih sredstava za Savjet RTCG smanjio", piše u saopštenju Đurovića.

Media centar predlaže da se zakonom propiše duži period "hlađenja" od partijskih funkcija (4 godine), kako bi se smanjila mogućnost uticaja političkih stranaka. Takođe, predlaže da se proširi opseg osoba koje ne mogu biti nominovani za članove Savjeta i na kandidate za poslanike i odbornike (osobe koje su bile na izbornim listama političkih subjekata).

"Media centar predlaže da se unaprijede kriterijumi za imenovanje predstavnika nevladinih organizacija u Savjetu tako da mogu učestvovati u procesu imenovanja članova Sajeta samo NVO koje su tri godine prije objavljivanja javnog poziva za predlaganje kandidata za Savjet imale realizovane projekte u vrijednosti od najmnaje 5000 eura godišnje, i to iz oblasti u okviru koje predlažu kandidata. Veća samostalnost Savjeta mora se osigurati na način što će Administrativni odbor imati samo kontrolnu funkciju, a ne arbitrarnu kao što to važeći Zakon propisuje. Ovlašćeni predlagači koji ispunjavaju precizne kriterijume treba sami da odluče o svojim predstavnicima a ne da o njima odlučuju partije u Administrativnom odboru", navodi se.

Media centra predlaže da isključivo Savjet može pokrenuti postupak razrješenja svog člana i to samo zbog razloga propisanih samim Zakonom o RTCG, a ne kako je to propisano važećim zakonom da Skupština može razriješiti člana Savjeta na osnovu bilo kojeg propisa.

"Radi veće odgovornosti i boljeg ispunjavanja zadataka koje utvrđuje Savjet, neophodno je podići stepen odgovornosti generalnog direktora RTCG koji je dužan da sprovodi odluke Savjeta. Media centar zato predlaže da se prošire mogućnosti za razrješenje generalnog direktora i na sutuacije koje se odnose na poslovanje javnog servisa, odnosno da generalni direktor, osim nepoštovanja zakona i opštih akata RTCG i pričinjavanja veće štete, može biti razriješen i ukoliko: ne realizuje godišnje programske planove koje donosi Savjet, ne realizuje finansijske i druge planove RTCG i ako ne ne sprovodi odluke i zaključke Savjeta", dodaje se.

Iz NVO ističu da nova skupštinska većina i Vlada imaju priliku da odmah unaprijede stanje u oblasti informisanja javnosti na način što će doprinijeti profesionalizaciji RTCG i oslobađanju od uticaja političkih partija. Time bi, kako ističu, u Crnoj Gori bio uspostavljen demokratski standard koji bi teško mogao biti urušen bez obzira na to koji politički subjekti će u budućnosti vršiti vlast.

"Ukoliko nova većina u Skupštini bude izabrala članove Savjeta RTCG po aktuelnim zakonskim rješenjima, pokazaće da se ne razlikuje od vlasti DPS-a (koja je htjela punu kontrolu RTCG) a novi Savjet će biti pod pritiskom javnosti da je politički naklonjen novim vlastima. Zamjena uticaja DPS-a na RTCG uticajem nove većine neće doprinijeti jačanju ove institucije već, naprotiv, njenom daljem urušavanju", zaključuje se.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 25.12.2020.


Naslov: Redakcija