Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SOCIJALNOJ I DJEČJOJ ZAŠTITI: Nema rokova za predaju zahtjeva za doživotnu naknadu majkama sa troje i više djece


U centrima za socijalni rad svakodnevno se mogu predavati zahtjevi za ostvarivanje doživotnih nadoknada za majke, rekla je resorna ministarka Zorica Kovačević, navodeći da će svi doći na red i da nema potrebe za gužvama.

Mediji prenose da su problem velike gužve u centrima za socijalni rad jer majke koje očekuju ostvarivanje prava na doživotnu nadoknadu smatraju da je posljednji rok za predaju dokumenata 31.decembar 2015. godine.

"Nema roka, svaki dan zahtjevi se mogu predavati u centrima. Nema nikakve potrebe za gužvama i nervozom. Prva isplata biće 20. februara 2016. godine, zato što u januaru isplaćujemo nadoknade iz decembra", rekla je Kovačević.

Ona je poručila da će na red da predaju zahtjeve doći svi i da nema potrebe da se stvaraju velike gužve.

"Od 1. januara mi ćemo moći kroz sistem da dajemo izvode iz Poreske uprave i knjige rođenih. Poručujem im da sačekaju 1. januar i moći će to da dobiju u centrima za socijalni rad, i nema potrebe da stvarju gužve u MUP-u i Poreskoj upravi", dodala je Kovačević.

Ona smatra da neće biti problema, navodeći da će centri raditi odmah nakon praznika, 4. i 5. januara.

Kovačević je podsjetila da je to nadoknada po osnovu staža osiguranja.

"Poslodavci imaju vremena da uplate potraživanja. Očekujem da će Poreska uprava itekako imati posla. Vidim ogromnu ulogu Uprave za inspekcijske poslove i Poreske uprave da natjeraju poslodavce da to izmire", rekla je ona.

Kovačević je navela da žene neće nikada zakasniti.

"Nadoknada je stečeno pravo, onog momenta kad preda zahtjev ima pravo na nadoknadu. Treba vršiti pritisak na poslodavce, treba da ih prijave", zaključila je ona.

U Crnoj Gori će se od 1. januara primjenjivati izmijenjeni Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti ("Sl. list CG", br. 27/2013, 1/2015, 42/2015 i 47/2015) prema kojem majke sa troje i više djece imaju pravo na doživotnu mjesečnu naknadu, kao i roditeli ili staratelji djece sa posebnim potrebama.

Predviđeno je da majke koje imaju troje djece i 25 godina radnog staža primaju po 330 eura, kao i majke sa četvoro i više djece koje imaju 15 godina radnog staža.

One koje imaju troje i više djece i 15 godina su na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore primaće po 193 eura.

Roditelji ili staratelji djece sa posebnim potrebama dobijaće mjesečnu naknadu od 193 eura.

Izvor: Vebsajt CdM, 29.12.2015.