Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA CG: Utvrđeni prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima i o elektronskim medijima, o porezu na dobit pravnih lica, o porezu na dodatu vrijednost, o javnim okupljanjima i javnim priredbama


Vlada Crne Gore je 28. decembra 2015. godine utvrdila:

  • Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima,
  • Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskim medijima,
  • Prijedlog zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja,
  • Prijedlog zakona o spoljnoj trgovini naoružanjem i vojnom opremom,
  • Prijedlog zakona o bezbjednosnoj zaštiti brodova i luka,
  • Prijedlog zakona o zaštiti prirode,
  • Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju,
  • Prijedlog zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama,
  • Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica,
  • Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost se vrši dodatno usklađivanje sa direktivama EU, kao i unapređenje poreskog sistema kroz pravno-tehničko preciziranje pojedinih zakonskih normi.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima ima ključnu novinu da notar, kao povjerinik suda, sprovodi postupak raspravljanja zaostavštine.

Prijedlog zakona će doprinijeti jačanju pravne sigurnosti i unapređenju kvaliteta poštovanja ljudskih prava i vladavini prava.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih licase, pored ostalog, uvodi mehanizam za oporezivanje kapitalnog dobitka koji nerezidentno pravno lice ostvari od drugog nerezidentnog pravnog lica, rezidentnog ili nerezidentnog fizičkog lica na teritoriji Crne Gore.

U skladu sa obavezama predviđenim Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23 – pravosuđe i temeljna prava i pregovaračkom pozicijom za poglavlje 10-informaciono društvo i mediji, Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskim medijima.

Inoviranim odredbama, Zakon se u potpunosti usklađuje sa Direktivom o audio-vizuelnim medijima iz 2010. godine, uz implementaciju pravila o državnoj pomoći za javne radio-difuzne usluge.

Među razlozima za donošenje Prijedloga zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama kao naročito značajni ističu se: promovisanje slobode okupljanja, ograničavanje okupljanja u mjeri koja je neophodna demokratskom društvu radi zaštite javne bezbjednosti, zaštite prava, slobode i zdravlja drugih lica, normiranje jedinstvenih pravila za ponašanje organizatora učesnika okupljanja, kako bi se obezbijedio miran karakter tih okupljanja, implementacija instituta međunarodnog prava iz ove oblasti – posebno standarda Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Izvor: Vebsajt RTCG, 28.12.2015.