Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SUDSKOM SAVJETU I SUDIJAMA: Evropska komisija zabrinuta zbog odluka Sudskog savjeta

30.11.2020.


Povodom odluke Sudskog savjeta da ponovo imenuje predsjednika Osnovnog suda u Kotoru na ovu poziciju, osmi put za redom, iz Evropske komisije poručuju da su odluke Sudskog savjeta o ponovnom izboru predsjednika sudova već ranije izazvale zabrinutost, te da Crna Gora treba da ostvari dalji napredak u reformama u oblasti vladavine prava, uključujući i napredak, a ne nazadovanje u sprovođenju reforme pravosuđa.

U Briselu su ukazali da su upoznati sa odlukom Sudskog savjeta u Crnoj Gori da ponovo imenuje predsjednika Osnovnog suda u Kotoru na ovu poziciju, osmi put za redom.

"Kako je naglašeno u Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za 2020. godinu, odluke Sudskog savjeta o ponovnom izboru predsjednika sudova na najmanje treći mandat su već izazvale zabrinutost u pogledu načina na koji Sudski savjet tumači slovo i duh ustavnog i zakonodavnog okvira. Ovakve odluke takođe nisu u skladu sa preporukama GRECO-a o nezavisnosti pravosuđa, čije se ispunjavanje očekuje od Crne Gore", navodi se u saopštenju portparolke Evropske komsije Ane Pisonero Hernandez.

Iz Komisije ističu da uopšteno govoreći, da bi napredovala dalje na svom putu ka EU, Crna Gora treba da ostvari dalji napredak u reformama u oblasti vladavine prava, "uključujući i napredak, a ne nazadovanje u sprovođenju reforme pravosuđa, kako bi ispunila privremena mjerila za poglavlje 23".


IZVOR: Vebsajt RTCG, 25.11.2020.


Naslov: Redakcija