Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA: postavljanje sigurnosnih kamera u amfiteatrima na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore je povređivanje prava na privatnost

30.11.2017.


Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je da je postavljanje sigurnosnih kamera u amfiteatrima na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore povređivanje prava na privatnost.

Sudije ovog suda postupale su u slučaju tužbe dvoje profesora PMF-a Nevenke Antović i Jovana Mirkovića koji su u tužbi naveli da im je povrijeđeno pravo na privatnost prema Konvenciji o ljudskim pravima.

Oni su pravdu potražili u Strazburu nakon što su pred crnogorskim sudovima izgubili sporove, jer su naše sudije zaključile da se postavljanjem kamera u amfiteatrima, navodno zbog zaštite imovine fakulteta i ljudi u ovim učionicama, ne krši pravo na privatnost.

Njihov advokat Veselin Radulović je ukazao da su se njegovi klijenti još u martu 2011. prvo obratili Agenciji za zaštitu ličnih podataka.

"Sve što je Agencija radila bilo je odugovlačenje postupka i izbjegavanje utvrđivanja odgovornosti nadležnih, odnosno dekana koji je donio tu nezakonitu odluku", naglasio je Radulović.

Uslijedila je tužba dvoje profesora Osnovnom sudu u Podgorici, kojom su tražili, kako je ukazao, da se utvrdi povreda prava na privatnost, kao i naknada nematerijalne štete zbog povrede osnovnih ljudskih prava.

"Tužba je odbijena. Sutkinja je bila Milica Vlahović, ona je donijela presudu, koja je potvrđena i presudom Višeg suda. Nakon toga su se stvorili uslovi da se podnese predstavka sudu u Strazburu, jer u to vrijeme ustavna žalba nije bila djelotvorni pravni lijek", objasnio je Radulović.

On ističe da bi ova presuda trebalo da bude opomena svim nadležnim institucijama u našoj državi od Agencije, preko Osnovnog do Višeg suda. Agencija za zaštitu ličnih podataka, kako kaže, konstatovala je nezakonitost u radu, ali nije uradila ništa da se kamere uklone.

"To je ono što je bilo problematično i zbog čega je proslijeđena tužba Osnovnom sudu, koji je nastavio praksu tolerisanja kršenja zakona. Utvrdio je da su nadzorne kamere postavljene nezakonito, ali je odbio tužbeni zahtjev, što je samo po sebi apsurdno", kategoričan je Radulović.

Najproblematičnijim, ipak, smatra potvrdu presude od Višeg suda.

"Očekujem da se odluka Evropskog suda potvrdi. Utvrđena je povreda prava na privatnost, određene su nematerijalne štete i dosuđeni su troškovi postupka. Da su institucije u Crnoj Gori radile svoj posao, do toga ne bi došlo", poručio je Radulović.


IZVOR: Vebsajt CdM, 29.11.2017.


Naslov: Redakcija