Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

CRNA GORA IMA 27 IPA PODRUČJA


U okviru projekta "Zaštita divljih biljnih vrsta i njihovih staništa južnog i istočnog Mediterana" održan je trening na temu mapiranja biljnih staništa u IPA područjima (Important Plant Areas – važna biljna područja). U Crnoj Gori identifikovano je ukupno 27 IPA područja.

Od 22. do 27. novembra 2015. godine, u rezervatu prirode Siera de las Nieves, (provincija Malage, Španija) predstavnici organizacija i institucija koje koordiniraju projekat su imali priliku da kroz predavanja i praktične vježbe savladaju upotrebu softvera QGIS koji je prepoznat kao jedan od najboljih za svrhu mapiranja biljnih habitata. Projekat u Crnoj Gori koordinira NVO Green Home, a realizuje se i u Alžiru, Maroku, Libanu, Turskoj i Makedoniji.

Do sada su u svim pomenutim državama identifikovana IPA područja, dok je cilj u trenutnom stadijumu, uključivanje svih zainteresovanih strana u konzervaciju važnih biljnih vrsta i staništa kroz konkretne aktivnosti na terenu.

"Mape koje sadrže sve potrebne podatke o staništima, ugroženim i endemičnim biljnim vrstama, su jedan od najboljih načina da se IPA područja predstave lokalnim zajednicama i lokalnim samoupravama, koje u procesu konzervacije imaju ključnu ulogu. U vezi sa tim, organizovan je trening koji je učesnicima omogućio da nauče kako da podatke koje imaju o IPA područjima, pretvore u mapu", navodi se u saopštenju Green Home.

Osim toga, organizovana je i terenska posjeta rezervatu prirode Siera de las Nives, gdje su učesnici na praktičnom primjeru videli kako se obavlja prikupljanje botaničkih podataka. Predavanja i praktične vježbe su vođene od strane eksperata Kraljevske botaničke bašte u Edinburgu koja je jedna od najznačajnih naučnih ustanova u Evropi.

"U Crnoj Gori, identifikovano je ukupno 27 IPA područja, od kojih su tri izabrana za rad na ovom projektu: Skadarsko jezero, Vrsuta i Velika plaža sa Adom Bojanom. U toku prve godine implementacije projekta realizovane su brojne aktivnosti u cilju uključivanja civilnog društva u konzervaciju važnih biljnih vrsta i staništa, što se planira i za naredni period", piše u saopštenju.

Izvor: Vebsajt CdM, 29.11.2015.