Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBJEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Predviđeno da predavači u auto školama moraju imati VI nivo kvalifikacije obrazovanja - studijski program drumski saobraćaj ili pravne nauke i najmanje tri godine radnog iskustva u bezbjednosti saobraćaja

30.10.2019.


Predloženo rješenje da predavači u auto školama mogu biti i diplomirani pravnici sa tri godine radnog iskustva u oblasti bezbjednosti saobraćaja, čista je improvizacija i devastacija struke, ocijenio je sudski vještak Mirko Đurović.

Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevimapredviđeno je da predavači u auto školama moraju imati VI nivo kvalifikacije obrazovanja - studijski program drumski saobraćaj ili pravne nauke i najmanje tri godine radnog iskustva u bezbjednosti saobraćaja.

Đurović navodi da studijski program pravnih nauka nema nijednu odredbu koja se odnosi na pravila saobraćaja.

"Pravnik nakon završetka studija iz oblasti prava ne zna nijedan saobraćajni znak niti bilo koje pravilo iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, sva njegova znanja iz ove oblasti svode se na eventualno pohađanje nastave u auto školi", ukazao je Đurović.

On smatra da tri godine radnog iskustva u oblasti saobraćaja "ne znače ništa, jer pravnik nije mogao raditi u oblasti bezbjednosti saobraćaja".

"Uvođenjem pravnika u oblast saobraćaja je čista improvizacija i devastacija struke, koristi se samo za zakonsko pokriće, a Pravila saobraćaja predaju razne zanatlije", rekao je Đurović.

On je upitao kako pravnik može objasniti transmisiju motornog vozila, uređaje za upravljanje motornim vozilima, za kočenje i zaustavljanje, rad četvorotaktnog OTO motora, pravila saobraćaja na raskrsnicama, ili bilo koju stavku iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

"Pravnik ne može obavljati nijednu struku, koja nije u okviru studijskog programa pravnih nauka. Zamislite, kako bi pravnici statički projektovali zgradu, izvodili radove na građevinskim objektima, bavili se hirurgijom ili, recimo, obavljali veterinarske poslove", ukazao je Đurović.

On ističe da saobraćaj treba prepustiti stručnjacima, iz oblasti saobraćaja.

"U Crnoj Gori ima više od 50 stručnjaka (eksperata) iz ove oblasti, a ima ih još najmanje toliko, koji su angažovani na fakultetima, u transportnim organizacijama, osiguravajućim zavodima", rekao je Đurović.

Prema njegovim riječima, ima ih u svim gradovima, gdje rade auto skole, treba im samo omogućiti da rade svoj posao.

"Zato nema potrebe da se tu petlja nijedna struka koja kroz svoj studijski program nije izučavala ovu oblast", ocijenio je Đurović.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 27.10.2019.


Naslov: Redakcija