Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

POGLAVLJA 23 I 24: Tokom 2018. godine biće ispunjena sva privremena mjerila

30.10.2017.


Crna Gora bi sljedeće godine trebalo da ispuni sva privremena mjerila iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24 i u partnerstvu sa Evropskom komisijom dobiti završna mjerila za ta dva poglavlja, očekuje potpredsjednik Vlade za politički sisitem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde Zoran Pažin.

Pažin je govorio svečanoj akademiji u Budvi, u organizaciji Vrhovnog suda i Udruženja sudija Crne Gore, povodom Dana crnogorskog sudstva.

"Članstvo Crne Gore u EU je najznačajniji spoljnopolitički prioritet.. Pokazali smo to prethodnih deset godina kad smo već ozbiljne prepreke na tom putu savladali, zaokružili smo pravni okvir, usaglasili ga sa pravnim standardima EU. Naravno da nas još čeka jedan broj zadataka na tom putu, ali sam sasvim uvjeren da imamo snage, znanja, sposobnosti i dobre volje da prepreke savladamo i budemo u nekom doglednom vremenu punopravna članica EU", ukazao je Pažin.

On je, kako je saopšteno iz Vlade, podsjetio da je tačno 219 godina od donošenja Zakonika opščeg crnogorskog i brdskog vladike Petra I Petrovića Njegoša.

Pažin je podsjetio da se ove godine obilježava i deset godina od usvajanja crnogorskog Ustava iz 2007. godine, koji se temelji na vrijednostima mira, slobode, tolerancije, ljudskih sloboda i pravima, multietičnosti, demokratije i vladavine prava.

"Pravilna primjena pravne norme, koju treba tumačiti u skladu sa vrijednostima koje se kriju u toj pravnoj normi i poznavanje i primjena prakse Evropskog suda za ljudska prava su dva imperativa koja se danas svojom aktuelnošću nameću za crnogorske sudove", istakao je Pažin.

Osim Pažina, na svečanoj akademiji u Budvi govorili su i predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević, predsjednica Udruženja sudija Crne Gore Hasnija Simonović i predstavnici vrhovnih sudova regiona. 


IZVOR: Vebsajt RTCG, 29.10.2017.


Naslov: Redakcija