Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O SLOBODI VJEROISPOVIJESTI: U inovirani tekst Nacrta zakona biće uvrštene primjedbe, sugestije i mišljenja koja su u skladu s najvišim međunarodnim standardima u ovoj oblasti i u skladu s interesima države, vjerskih zajednica i svih građana

30.10.2017.


Pitanje je do kada će Crna Gora čekati na usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji, nakon povlačenja zbog sugestija Venecijanske komisije, nije još vraćen u proceduru, već se i dalje radi na pripremi nacrta zakonskog teksta, rekao je potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić.

"Teško je reći kada će zakon biti usvojen. Čudimo se zašto je uopšte Zakon o slobodi vjeroispovijesti poslat Venecijanskoj komisiji da ga pretresa i ocjenjuje, jer na to kao država nijesmo obavezni, pa onda, pitamo se, kad će biti vraćen u proceduru, i na koncu, čudimo se i pitamo se što, koga i do kada ćemo da čekamo da se taj zakon usvoji u Skupštini", ukazao je Vučinić.

On podsjeća na ocjenu CPC da je Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je povučen iz procedure pred Venecijanskom komisijom, pravedno i dobro riješio sva pitanja, uključujući i pitanje korišćenja i pravo na služenje u vjerskim objektima.

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava nijesu mogli precizirati datume. Naglašeno je, međutim, da se "intenzivno i u kontinuitetu bave inoviranjem nacrta tog zakonskog teksta o slobodi vjeroispovijesti".

"Ne radi se o suštinskim izmjenama, već ove izmjene proizilaze iz potrebe da se uvaže relevantne primjedbe, sugestije i mišljenja koja su dobijena od zainteresovanih subjekata. U inovirani tekst Nacrta zakona biće uvrštene primjedbe, sugestije i mišljenja koja su u skladu s najvišim međunarodnim standardima u ovoj oblasti i u skladu s interesima države, vjerskih zajednica i svih građana", saopštila je generalna direktorica Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama Žana Filipović.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 29.10.2017.


Naslov: Redakcija