Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PODRŠKA EU CRNOJ GORI: 13,65 miliona eura za zaštitu ljudskih prava


Evropska unija dodijelila je ukupno 13,65 miliona eura za zaštitu ljudskih prava u Crnoj Gori posredstvom Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA u periodu od 2007. do 2014. godine, saopšteno je iz Delegacije EU vezano za podršku EU zaštiti ljudskih prava u Crnoj Gori.

 "Zahvaljujući projektima finansiranim iz ovih fondova, 95 odsto romske djece školskog uzrasta, mlađih od 11 godina, koja trenutno žive u kampu za raseljena lica Konik, ide u školu. Ovo je veliki doprinos njihovom obrazovanju i integraciji u društvo", navodi se u saopštenju.

Takođe, tim novcem je finansirana i izgradnja stanova za raseljena i interno raseljena lica.

Pored toga, na Cetinju, u Mojkovcu, Kolašinu i Pljevljima, 60 žena koje prethodno nisu imale pristup kreditnim sredstvima, zahvaljujući sredstvima EU, sada su dobile priliku da pokrenu sopstveni biznis malog obima.

EU značajno je doprinijela i podizanju prava LGBT osoba u Crnoj Gori visoko na političkoj agendi, posredstvom prve Nacionalne konferencije o LGBT pravima 2010. godine.

Takođe, kako stoji u saopštenju, Evropska unija je investirala i 135 000 eura u pripremu petogodišnjeg Akcionog plana koji će unaprijediti položaj zatvorenika.

Zahvaljujući EU fondovima, ljudska prava promovisana su i medijima poput promotivnih spotova, kao što je slučaj spota pod nazivom "Ljubav nema izgovor" u okviru projekta "Pravo ljudi sa invaliditetom na roditeljstvo".

"Države koje žele da se pridruže EU moraju obezbijediti zaštitu manjina i poštovanje temeljnih prava ne samo kroz zakone već i u praksi", zaključeno je u saopštenju Delegacije EU.

Izvor: Vebsajt CdM, 29.10.2015.