Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA CG: Izdate državne garancija na kreditna zaduženja Cetinja, Bijelog Polja i Kolašina u iznosu od 21,64 miliona eura


Vlada Crne Gore je na sjednici, održanoj 29. oktobra 2015. godine, prihvatila prijedloge za izdavanje državnih garancija na kreditna zaduženja Cetinja, Bijelog Polja i Kolašina u iznosu od 21,64 miliona eura, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Pojašnjenio je da je Vlada prihvatila prijedloge za izdavanje ovih garancija u cilju prevazilaženja finansijskih teškoća i finansijske konsolidacije jedinica lokalnih samouprava.

U skladu sa Zakonom o budžetu Crne Gore za 2015. godinu ("Sl. list CG", br. 59/2014 i 47/2015), garancije su izdate na kreditne aranžmane prijestonice Cetinje u iznosu od sedam miliona eura, opštine Bijelo Polje od 8,94 miliona eura i opštine Kolašin od 5,7 miliona eura, naglašeno je u Vladi.

Kako se dodaje na osnovu prethodnih ugovora sa Vladom o regulisanju međusobnih odnosa po osnovu kreditnog zaduženja i realizaciji sanacionih planova, ove lokalne samouprave iskoristile su mogućnost da, uz državnu garanciju, dobiju povoljne uslove zaduženja, što će im, kako se ističe, omogućiti izmirenje obaveza i neizmirenih dugova, refinansiranje postojećih kreditnih obaveza i racionalizaciju uprave.

Precizirano je da su opštine Cetinje, Bijelo Polje i Kolašin obavezne da Ministarstvu finansija dostavljaju sva obavještenja u vezi sa otplatom kredita, kao i o izvršenim uplatama.

Osim toga Vlada je u okviru kadrovskih pitanja, donijela rješenja o postavljenju dr Dragutina Papovića za generalnog direktora Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Mihaila Volkova za generalnog direktora Direktorata za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane i Dragana Pejanovića za sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova.

Za vršioca dužnosti generalnog direktora Direktorata za upravne unutrašnje poslove u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Vlada je odredila Sandru Bugarin, zaključuje se u saopštenju Vlade.

Izvor: Vebsajt CdM, 29.10.2015.