Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PRAVILNIK O DEKLARISANJU ROBE NA BRAJEVOM PISMU: Iz Saveza slijepih ukazuju da neistina da je obilježavanje proizvoda tehnički neizvodljivo

30.09.2019.


Savez slijepih Crne Gore reagovao je na izjavu vlasnika jedne od trgovačkih firmi koji je u Privrednoj komori bio protiv uvođenja deklaracija na Brajevom pismu na proizvodima za ličnu higijenu i čišćenje prostora.

U reagovanju navode da se prebrojavaju osobe s oštećenim vidom, koliko njih koristi brajevo pismo, kao i koliko bi trgovci utrošili novca ukoliko bi primjenjivali Zakon o zaštiti potrošača("Sl. list CG", br. 2/2014, 6/2014 - ispr., 43/2015 i 70/2017), a koji predviđa da se artikli obilježavaju na Brajevom pismu.

Kako navode, u pitanju su neistine da je obilježavanje proizvoda tehnički neizvodljivo, a istina je da trgovci više od pet godina odbijaju da bar pokušaju da razmisle o tehničkim rješenjima.

Time, tvrde, dovode u zabludu i pojedine poslanike. Poručuju da im nije potreban senzibilitet poslanika ni trgovaca već poštovanje ljudskih prava.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 24.09.2019.


Naslov: Redakcija