Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O STRANCIMA : Poslovna udruženja predložila izmjene propisa


Predstavnici Unije poslodavaca (UPCG), Montenegro biznis alijanse (MBA), Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori (SSICG) i Američke privredne komore (AmCham) potpisali su u Podgorici Pozicioni dokument o Zakonu o strancima ("Sl. list CG", br. 56/2014 i 28/2015).

U zajedničkom saopštenju četiri vodeća poslovna udruženja u Crnoj Gori navodi se da je Pozicioni dokument rezultat njihovog zajedničkog rada.

"Zakon o strancima, koji je u primjeni od 1. aprila 2015. godine, uveo je dodatna i nepotrebna opterećenja za poslovanje i šalje nepovoljan signal stranim investitorima koji već posluju u Crnoj Gori i onima koji još analiziraju uslove tržišta", navodi se u saopštenju.

Pozicioni dokument je, kako su objasnili, u tom smislu dao predloge za izmjenu najproblematičnijih članova Zakona, na osnovu svakodnevnih iskustava kompanija koje posluju u Crnoj Gori.

"To su član 64, koji se odnosi na ograničenje izdavanja dozvole za privremeni boravak i rad, i sa tim u vezi član 65 i 66, sa posebnim akcentom na nelogičnosti u pogledu zapošljavanja izvršnog direktora ili zastupnika preduzeća", dodaje se u saopštenju.

Predstavnici poslovnih udruženja su naveli i član 67, koji se odnosi na rok na koji se izdaje dozvola za privremeni boravak i rad i član 73, stav 2, koji se odnosi na podjelu kvota po djelatnostima i zanimanjima.

Predložena rješenja, kako us naveli, odražavaju zajednička nastojanja poslodavaca da doprinesu unaprijeđenju poslovne klime u Crnoj Gori.

"Poslovna udruženja očekuju da će nadležne institucije njihove prijedloge ozbiljno razmotriti i ugraditi ih u buduće izmjene Zakona o strancima", navodi se u saopštenju.

Iz poslovnih udruženja su ocijenili da je radno zakonodavstvo već prepoznato kao nedovoljno liberalizovano i da uvođenje dodatnih opterećenja ne doprinosi promociji stranih investicija.

Predstavnici četiri poslovna udruženja su saopštili da podržavaju namjeru stimulisanja zapošljavanja domaće radne snage, ali i poručili da taj proces treba regulisati na način koji omogućava nesmetano poslovanje kompanija u Crnoj Gori.

Izvor: Vebsajt RTCG, 29.09.2015.