Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

INFORMATOR ZA LAKŠE RAZUMIJEVANJE PROCEDURA PRIJAVE BORAVKA I RADNIH DOZVOLA ZA STRANCE


U cilju pravovremenog informisanja stranaca o vrstama boravka u Crnoj Gori i procedurama putem kojih ovo pravo mogu ostvariti, Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) izradilo je brošure koje sadrže sve relevantne informacije o prijavi boravka, izdavanju dozvole za privremeni boravak, te dozvole za privremeni boravak i rad.

Kako bi informatore učinilo dostupnim već pri ulasku u zemlju, Ministarstvo unutrašnjih poslova distribuiralo ih je na svim graničnim prelazima, a strani radnici i turisti brošure mogu naći i u područnim jedinicama i filijalama za upravne unutrašnje poslove MUP-a, kojima zavisno od mjesta boravka i podnose zahtjev za izdavanje dozvole za privremeni boravak i privremeni boravak i rad. Informatori su upućeni i Ministarstvu turizma i održivog razvoja kako bi ih rasporedili po turističkim organizacijama u svim crnogorskim gradovima.

Informator je pored verzije na crnogorskom jeziku, koja je razumljiva turistima i radnicima strancima koji dolaze iz zemalja regiona, preveden i na albanski i ruski jezik. Brošura je realizovana u okviru projekta koji IOM sprovodi sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom rada i socijalnog staranja, Zavodom za zapošljavanje i Poreskom upravo u cilju integrisanja zapošljavanja radnika migranata u Crnoj Gori posredstvom "One-Stop-Shop"-a, odnosno, jednog šaltera za izdavanje radnih i boravišnih dozvola.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao vodeći partner u projektu, obavezu izdavanja dozvola za boravak i rad preuzelo je kada je počeo da se primjenjuje novi Zakon o strancima ("Sl. list CG", br. 56/2014 i 28/2015). Novim normativnim rješenjima nastoji se urediti tržište rada u Crnoj Gori i pružiti višestruka korist kako za radnike strance, kojima Zakon pruža sigurnost da će pribavljanjem dozvole za boravak i rad ostvariti pravo na zaradu kod poslodavca, socijalno i zdravstveno osiguranje, i druga prava iz rada, tako i za poslodavce, koji će imati uvid u profesionalne kvalifikacije i sposobnosti radnika kojeg angažuju.

Informator za radnike strance možete preuzeti ovdje.

Izvor: Vebsajt MUP, 29.07.2015.