Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU ODLUKE USTAVNOG SUDA CRNE GORE U-I BROJ 6/16 OD 19. APRIL 2017. GODINE: Ukinute naknade za majke sa troje i više djece

30.06.2017.


Poslanici parlamenta usvojili su Zakon o izvršenju Odluke Ustavnog suda Crne Gore U-I broj 6/16 od 19. april 2017. godine, kojim se ukidaju naknade za majke s troje i više djece.

Vladin predlog podržao je 41 poslanik.

Ustavni sud je 19. aprila ukinuo odredbe Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojim su bile predviđene te naknade, ocjenjujući da nijesu u saglasnosti sa najvišim pravnim aktom.

Ustavni sud je obavezao Vladu da u roku od tri mjeseca Skupštini Crne Gore podnese Predlog zakona za izvršenje te odluke.

Poslanici nijesu prihvatili amandman poslanika Andrije Popovića da majke sa 25, odnosno 15 godina radnog staža, koje su primale naknadu, nastavljaju da ih dobijaju do sticanja prava na penziju.

Predsjednik Vlade, Duško Marković, ukazao je tokom rasprave u crnogorskom parlamentu o Predlogu zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda od 19. aprila, rekao da ne želi da bilo kojim pristupom bježi od onog što je "naša državna dužnost - a to je da štitimo državu, jačamo institucije i obeznijedimo građanima prosperitetan život".

"Ovaj zakon uspostavlja sistem pravičnosti, mi smo se ovim zakonom opredijelili da jedno neustavno i nezakonito stanje pretvorimo u zakoniti ambijent i proceduru", rekao je Marković.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 29.06.2017.


Naslov: Redakcija