Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

INVESTICIONO RAZVOJNI FOND: Odobreno skoro 47 miliona eura kredita za prvih pet mjeseci 2016. godine


Investiciono razvojni fond (IRF) je za prvih pet mjeseci ove godine odobrio 46,88 miliona eura kredita, što je 34 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz IRF -a je saopšteno da je od njihovog osnivanja do prošle godine, plasirano 310 miliona eura, od čega je samo prošle godine 117,1 miliona eura.

"Podaci pokazuju da IRF uspješno realizuje svoje kreditne linije. Procenat loših plasmana u prošloj godini kretao se od 2,78 odsto do 5,93 odsto", navodi se u saopštenju.

Za prvih pet mjeseci 2016. godine, na sjeveru je, kako se dodaje, odobreno 126 odsto više projekata, odnosno 2,29 miliona eura, u odnosu na isti period prošle godine, a u okviru djelatnosti poljoprivrede i proizvodnje hrane odobreno je 47 odsto projekata, odnosno 1,36 miliona eura više.

"Međunarodne finansijske institucije značajno su doprinijele uspješnim poslovnim rezulatatima IRF-a, među kojima su Evropska investiciona banka (EIB), Svjetska Banka (SB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD)", naveli su iz IRF-a.

IRF je sa EIB-om realizovala dva kreditna aranžmana, a u toku je i priprema trećeg.

"Cilj IRF-a je da, kroz Program podrške mladima u biznisu, podstakne što veći broj mladih ljudi da uzmu 'stvar u svoje ruke' i svoju egzistenciju riješe pokretanjem privatnog biznisa i postanu ekonomski nezavisni", poručili su iz IRF-a.

Saradnjom sa EIB-om, toj ciljnoj grupi će, kako su rekli, biti obezbijeđene dodatne stimulacije u pogledu smanjenja kamatne stope od 0,1 odsto do 0,3 odsto u zavisnosti od konkretnog projekta.

"Započeti su pregovori i sa Kineskom razvojnom bankom o mogućnostima buduće saradnje i ulaganjima u sektore crnogorske ekonomije, koji su otvoreni za investicije kroz obezbjeđivanje kreditnog aranžmana u iznosu od 100 miliona EUR", rekli su iz Fonda.

Predsjednik Odbora direktora IRF-a, Zoran Vukčević, saopštio je da je Fond na tržištu prepoznat kao institucija koja nudi najpovoljnije uslove finansiranja biznisa, uz stimulaciju sektora koji važe za najveće potencijale kada je u pitanju doprinos rastu i razvoju Crne Gore.

Pored ostvarenih rezultata, IRF je, kako su zaključili, prepoznat i kod stranih finansijskih institucija kao Fond koji ima jasnu viziju i stvaran potencijal za ostvarenje vizije.

Izvor: Vebsajt RTCG, 28.06.2016.