Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

IZVJEŠTAJ SA JAVNE RASPRAVE O NACRTU ZAKONA O UREĐENJU TRŽIŠTA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA


Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je 13. maja 2016. godine, u skladu sa Uredbom o postupku i načinu sprovođenja Javne rasprave u pripremi zakona (Sl. list CG br. 12/2012), dalo na javnu raspravu Nacrt zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Javna rasprava je trajala 40 dana, zaključno sa 22. junom 2016. godine. U toku javne rasprave o tekstu Nacrta zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda organizovana su dva okrugla stola.

Okrugli sto o Nacrtu zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda održan je 8. juna 2016. godine u Bijelom Polju - u sali opštine Bijelo Polje.

Okrugli sto o Nacrtu zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda održan je 10. jun 2016. godine u Podgorici - u zgradi stare Vlade Crne Gore.

Ovlašćeni prestavnici Ministarstva koji su učestvovali u raspravi:

1) Danijela Stolica, generalna direktorica Direktorata za poljoprivredu i ribarstvo;
2) Mirsad Spahić, savjetnik u Odjeljenju za ekonomske analize.

Raspravi su pored predstavnika obrađivača propisa prisustvovali i poljoprivredni proizvođači, predstavnici udruženja poljoprivrednika, predstavnici opštinskih i regionalnih poljoprivrednih službi.

U roku predviđenom Pozivom na Javnu raspravu, nije bilo dostavljenih komentara na Nacrt zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda u elektronskoj i pismenoj formi.

Tokom rasprave date su sljedeće primjedbe i sugestije:

1. Predstavnica Privredne komore Crne Gore, gđa Lidija Rmuš, predložila je da u član 3 -"Lista poljoprivrednih proizvoda", gdje su pobrojani poljoprivredni proizvodi na koje se Nacrt zakona odnosi, treba uvrstiti i duvan.

Odgovor: Predlog je prihvaćen, u član 3 - "Lista poljoprivrednih proizvoda" će se uvrstiti i duvan, što je u skladu sa Uredbom br. 1308/2013 Evropskog parlamenta i Savjeta, od 17. decembra 2013. o uspostavljanju zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda.

2. Svetozar Radonjić (Agrovita Eco) je predložio da država Crna Gora i Ministarstvo poljoprivrede treba da zabrane prekomjeran uvoz poljoprivrednih proizvoda kako bi zaštitili interese domaćih proizvođača, što treba da bude predmet ovoga Zakona.

Odgovor: Predlog nije prihvaćen. Imajući u vidu obaveze koje je Crna Gora prihvatila potpisivanjem međunarodnog ugovora sa STO, kao i obaveze usklađivanja nacionalnih propisa sa propisima EU, Ministarstvo poljoprivrede i država Crna Gora ne mogu zabraniti uvoz poljoprivrednih proizvoda, kao ni što druge zemlje potpisnice ne mogu zabraniti uvoz naših proizvoda, ukoliko ti proizvodi zadovoljavaju standarde kvaliteta koji su u važećim propisima. Dakle, predmet ovog zakona ne može biti zabrana uvoza poljoprivrednih proizvoda.

3. Momčilo Popović (Farmont doo) je predložio da se u član 3 - "Lista poljoprivrednih proizvoda" uvrsti i ljekovito bilje.

Odgovor: Predlog nije prihvaćen. U član 3 - "Lista poljoprivrednih proizvoda" nije uvršteno ljekovito bilje, jer se Zakon odnosi samo na proizvode koji se nalaze u Uredbi br. 1308/2013 Evropskog parlamenta i Savjeta.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, 29.06.2016.