Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PORAST CARINSKIH STOPA ULASKOM U EU


Crna Gora će, kada postane članica EU, morati da poveća carinske stope za većinu robe iz carinske tarife, saopštio je šef Radne grupe za pregovaračko poglavlje 29 - Carinska unija, Mitar Bajčeta.

"Crna Gora će ulaskom u EU postati dio zajedničkog tržišta na kojem se prilikom uvoza robe primjenjuju zajednička pravila, carine i kvote. Bićemo zato u obavezi da primjenjujemo zajedničku carinsku tarifu", naveo je Bajčeta.

On je dodao da je od stupanja na snagu privremenog Sporazuma o trgovini i srodnim pitanjima, Crna Gora u obavezi da usaglašava carinsku tarifu sa evropskom.

"Numeričke, odnosno tarifne oznake robe sadržane u tarifi ažuriraju se svake godine i usaglašavaju sa evropskim, pa se može reći da je crnogorska tarifa identična evropskoj u tom segmentu", rekao je Bajčeta.

On je naveo da su liste farmaceutskih proizvoda, na koje se primjenjuje oslobađanje od carine, u potounosti usaglašene sa evropskim, dok će dio priloga evrospke tarife, koji se odnosi na poljoprivrednu politiku, preferencijalni tretman pojedine vrste robe postati dio nacionalnog zakonodavstva tek danom prostupanja EU, jer se odnosi na zajedničko tržište i politiku EU prema trećim državama.

Izvor: Vebsajt RTCG, 29.06.2015.