Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

U OPTICAJU NOVE NOVČANICE OD 100 I 200 EURA: Novčanice iz prve serije ostaju sredstvo plaćanja i u opticaju su do daljnjeg

30.05.2019.


Centralne banke Eurosistema pustila je, 28. maja 2019. godine, u opticaj nove novčanice u apoenima od 100 i 200 eura iz serije Evropa, saopšteno je iz vrhovne monetarne institucije Crne Gore.

"Nove novčanice iz te serije se, tokom nekoliko godina, uvode postupno, od manjih prema većim vrijednostima, pa su tako prethodno uvedene novčanice te serije u apoenima od pet, deset, 20 i 50 eura", objašnjeno je iz Centralne banke (CBCG).

Izgled novih novčanica je osvježen i u njih su ugrađena nova i poboljšana zaštitna obilježja - hologram sa satelitima i unaprijeđena smaragdna brojka, te je povećana zaštita od njihovog falsifikovanja.

Nove novčanice, pored toga, sadrže i nova, poboljšana obilježja za provjeru autentičnosti uređajima.

Iz CBCG su podsjetili da novčanice iz prve serije ostaju sredstvo plaćanja i da su u opticaju do daljnjeg.

Oni su saopštili da se druga serija euro novčanica zove Evropa, jer je na novčanicama portret Evrope, boginje iz grčke mitologije.

"Tema 'razdoblja i stilovi' iz prve serije nastavlja se i u seriji Evropa, ali s osvježenim izgledom i intenzivnijim bojama u dizajnu njemačkog dizajnera novčanica, Reinholda Gerstettera. U njegovom dizajnu vizuelni elementi su zaobljeniji, a mostovi trodimenzionalniji", navodi se u saopštenju.

Zahvaljujući promjenama, nove novčanice je lako razlikovati od onih iz prve serije.

Iz CBCG su kazali da novčanice iz serije Evropa sadrže zaštitne karakteristike koje je još teže falsifikovati od onih iz prve serije.

"Na vrhu srebrnaste trake nalazi se hologram sa satelitima, odnosno mali simboli eura koji kruže oko brojke i postaju jasniji kada se novčanica osvijetli. Na srebrnastoj traci vidi se i Evropin portret, arhitektonski motiv i velik simbol eura. Na novim novčanicama od 100 i 200 eura unaprijeđena je i smaragdna brojka", objašnjeno je u saopštenju.

Smaragdna brojka se nalazi i na drugim novčanicama iz serije Europa, ali na tom unaprijeđenom obilježju vide se i simboli eura.

Nove novčanice od 100 i 200 eura razlikuju se po veličini od starih, a oba apoena imaju širinu jednaku novčanica od 50 eura. Dužina novčanica je nepromijenjena.

"Osim zaštitnih obilježja koja se mogu vidjeti golim okom, euronovčanice sadrže i zaštitna, koja prepoznaju uređaji. Na novim novčanicama od 100 i 200 eura ta obilježja su unaprijeđena, a one sadrže i nova obilježja koja omogućavaju brzu obradu novčanica i provjeru njihove autentičnosti", zaključuje se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 27.05.2019.


Naslov: Redakcija