Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOZI ZAKONA O DOPUNI ZAKONA O IGRAMA NA SREĆU I O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA: Koalicija NVO "Saradnjom do cilja" zatražiće od Vlade i Skupštine Crne Gore da amandmanima izmjene predloge zakona

30.05.2017.


Koalicija NVO "Saradnjom do cilja" zatražiće od Vlade i Skupštine Crne Gore da amandmanima izmjene Predlog zakona o dopuni Zakona o igrama na sreću i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijama.

Kako su saopštili iz "Saradnjom do cilja", koja trenutno okuplja 102 NVO, se suprotstavlja namjeri Vlade da ukine fond od djela prihoda od igara na sreću koji se godinama usmjeravao za finansiranje projekata i programa NVO iz šest oblasti od javnog interesa.

"Koalicija NVO smatra da 60 odsto ukupnih prihoda od koncesionih naknada od igara na sreću i dalje treba usmjeravati za finansiranje projekata iz oblasti socijalne zaštite i humanitarne djelatnosti, zadovoljavanje potreba lica s invaliditetom, razvoj sporta, kulture, vaninstitucionalnog obrazovanja i vaspitanja, borbi protiv patološkog kockanja, droge i svih oblika zavisnosti", naglasili su iz Koalicije NVO.

Kako su ukazali, finansiranje projekata iz šest oblasti od javnog interesa treba da se sprovodi po proceduri koju propisuje Predlog zakona o NVO, odnosno preko resornih ministarstava.

"U svim zemljama u regionu zakonom o igrama na sreću je omogućeno izdvajanje sredstava za finansiranje projekata NVO. Takođe, Koalicija NVO traži da se u Predlogu zakona o NVO poveća procenat tekućeg budžeta za finansiranje drugih oblasti od javnog interesa sa sadašnjih 0,2 procenta na 0,3 procenta tekućeg budžeta, uz zadržavanje postojećeg procenta za kofinansiranje projekata podržanih iz fondova Evropske unije", poručili su.

Istakli su da Vlada treba da razumije da su Crnoj Gori potrebne nevladine organizacije zato što obezbjeđuju i pružaju građanima usluge, podršku i informacije koje Vlada ne pruža.

"Vlada je u Predlogu zakona o NVO propisala da će se projekti od javnog interesa finansirati u iznosu od najmanje 0,2 odsto tekućeg godišnjeg budžeta dok će za kofinansiranje projekata NVO podržanih iz EU fondova biti obezbijeđeno dodatnih 0,1 odsto tekućeg budžeta. Izmjenama Zakona o igrama na sreću koji je Vlada predložila Skupštini, predviđeno je ukidanje fonda iz kojeg su se finansirali projekti NVO od javnog interesa u šest oblasti. Izmjene Zakona o igrama na sreću će najviše pogoditi nevladine organizacije koje su aktivne u oblasti socijalne zaštite i zaštiti interesa osoba sa invaliditetom. Najveći broj projekata u ove dvije oblasti bio je zapravo posvećen pružanju servisa koje državni organi nisu u mogućnosti da obezbijede. Koalicija NVO-saradnjom do cilja traži da se oba zakona još jednom razmotre i izvrše neophodne izmjene kako bi sistem finansiranja projekata NVO bio uređen na način koji omogućava djelovanje NVO u javnom interesu i uključivanje u realizaciju javnih politika", ukazali su iz Koalicije.

Naglasili su da će, ukoliko ne budu prihvaćeni predlozi amandmana na Zakon o NVO i Zakon o igrama na sreću, pozvati predstavnike NVO da se povuku i zamrznu svoje članstvo u radnim grupama i tijelima koje je formirala Vlada Crne Gore.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 28.05.2017.


Naslov: Redakcija