Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA CG: Novčanom ili zatvorskom kaznom do četiri godine kazniće se lice koje pod svojim imenom u cjelini ili djelimično objavi tuđe autorsko djelo, na osnovu čega bude biran u naučno ili naučno-nastavno zvanje

30.05.2017.


U Predlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore, uvedeno je i krivično djelo plagijat. U nevladinom sektoru kažu da je ministarstvo pravde time napravilo korak naprijed, te da imamo preventivnu mjeru sa kojom se ne mogu pohvaliti ni mnogo razvijenije zemlje.

Novčanom ili zatvorskom kaznom do četiri godine kazniće se lice koje pod svojim imenom u cjelini ili djelimično objavi tuđe autorosko djelo, na osnovu čega bude biran u naučno ili naučno-nastavno zvanje.

Vijest o uvođenju plagijata u Krivični zakonik obradovala je Centar za građansko obrazovanje i to je, kako su ukazali iz te NVO, snažan podstrek za sve koji su ukazivali na taj problem.

"Sada ćemo imati nešto što je istovremeno restriktivnog i preventivnog karaktera. Mislim da je Vlada ovim poslala jednu vrlo zanimljivu poruku i vidjećemo kako će se prema tome odnijeti pravosudni organi u procesu primjene. Ukoliko oni budu pratili ono što je ovim pokazano kao jedna, rekla bih, i politička intencija Vlade, onda ćemo imati mnogo drugačiju situaciju za nekoliko godina", ukazala je izvršna direktorka CGO Daliborka Uljarević.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 28.05.2017.


Naslov: Redakcija