Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PRIMJENA TARIFNIH MODELA ZA OBRAČUN ELEKTRIČNE ENERGIJE ODGOĐENA DO 1. JUNA 2019. GODINE

30.04.2019.


Primjena tarifnih modela na osnovu kojih će građani moći da odaberu način kako će im se obračunavati potrošena električne energije, počeće prvog juna, saopšteno je iz Elektro privrede Crne Gore (EPCG).

Primjena je trebalo da počne 1. maja ali je odložena u skladu sa inicijativom i odlukom Vlade o ukidanju naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije (OIE1).

"Predložemim tarifnim modelima i ukidanjem naknade OIE1 do 300 kilovat sati (kWh), kumulativni efekat za budžet domaćinstva, biće umanjenje računa od 2,5 do 5,5 odsto za ovu količinu potrošnje", ukazali su iz EPCG.

Iz EPCG su rekli da će za potrošače sa visinom računa do 60 EUR, vrijednost računa biti na istom nivou.

"Preko 80 odsto domaćinstava, čija potrošnja do 600, imaće iste ili umanjenje račune od 1. juna. Samo pet odsto potrošača, čiji računi iznose oko 100 EUR, novom korekcijom cijena u tarifnim modelima, plaćaće oko jedan odsto više nego što to čine u skladu sa trenutnim cijenama", saopšteno je iz EPCG.

Iz te kompanije su objasnili da se u slučaju da je domaćinstvo jedno od skoro 200 hiljada članova Zlatnog tima, uračunava dodatni popust od 13 odsto a uključujući još 18 hiljada korisnika subvencije Ministarstva rada i socijalnog staranja iz kategorije ranjivih kupaca.

Kako su kazali činjenica je da će većina domaćinstava imati smanjenje budžetskog opterećenja prilikom plaćanja računa za električnu energiju.

Iz EPCG su rekli da će kupci moći jednom u toku kalendarske godine da izaberu tarifni model, a informaciju o tome koji najviše odgovara njihovom načinu potrošnje mogu da dobiju na šalterima lokalnog snabdijevanja ili besplatnim pozivom na broj call centra, 19100.

"Uz to, na web portalu EPCG već je postavljen kalkulator a domaćinstva će ubrzo dobiti i ilustrativni flajer sa svim relevantnim informacijama za izbor modela. Kupci koji su tokom aprila potpisali ugovor o izboru tarifnog modela primjena istog stupiće na snagu od 1. juna", objasnili su iz EPCG.

Iz te kompanije su ukazali da će pažljivo pratiti primjenu ponuđenih modela i uvažavati sugestije potrošača, i da će nakon određenog vremena eventualno praviti određene izmjene i dopune u cilju zadovoljenja potreba svih zainteresovanih strana.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 26.04.2019.


Naslov. Redakcija