Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

POVEĆANI PRIHODI OD AKCIZA NA DUVAN

30.04.2018.


Borba protiv sive ekonomije je ključni zadatak Vlade Crne Gore, saopštio je premijer Duško Marković. On je naglasio da podaci pokazuju uspješan ekonomski trend u prvom kvartalu godine, te da očekuje da bude premašen projektovani godišnji privredni rast od tri odsto.

Na događaju, "Otvoreno sa premijerom", koji organizuje Američka privredna komora u Crnoj Gori, Marković je ukazao da su konačno popravljeni prihode od akciza na duvan.

"U 20 dana su povećani za 13 odsto. Na sjednici Vlade dogovorili smo da napravimo detaljnu analizu šta se tu dešava i kakvi će biti naši odgovori", ukazao je Marković.

Premijer je privrednicima poručio da daju konkretne inicijative, koje možda Vlada ne očekuje.

"Pritiskajte nas, ukazujte na nedostatke naših regulatornih reformi, kako bismo naš ambijent činili povoljnijim i uslove za valorizaciju naših resursa boljim", poručio je Marković.

Marković saopštio je da najnoviji podaci pokazuju da Crna Gora u I kvartalu 2018. nastavlja pozitivan i uspješan ekonomski trend iz 2017. godine, te da stoga očekuje da projektovani godišnji privredni rast od 3 odsto bude premašen.

U prvom kvartalu ove godine, kako kaže premijer, zabilježen je rast industrijske proizvodnje 39 odsto, prerađivačke industrije 17 odsto. Zabilježen je i rast u trgovini, turizmu, građevinarstvu, šumarstvu.

"To je i vaš rezultat, vaših kompanija. Vjerujem da ćemo prebaciti projekcije o rastu od tri odsto", saopštio je Marković.

Premijer je ukazao i da ništa ne bi značilo da je Vlada smanjila PDV, a da je Crna Gora bila politički nestabilna. "Mi smo obezbijedili i političku i bezbjednosnu stabilnost. Ulaskom u NATO smo je i učinili održivom", poručio je premijer.

Premijer je, razgovarajući sa predsjednicom AmChama Katarinom Bulatović rekao da je Savjet za konkurentnost konstatovao da država ima ozbiljne nedostatke u pripremi zaonodavstva sa aspekta njihovog uticaja na ukupan poslovni ambijent, te da je od ministarstava zatražio da poboljšaju saradnju.

Marković je, međutim, pozvao privrednike da i oni djeluju aktivno te da upute Savjetu za konkurentnost konkretne inicijative.

"Nemojte ulogu Savjeta za konkurentnost gledati samo kroz sjednice Savjeta po konkretnom dnevnom redu. To je administrativni pristup. Pozivam vas prema Savjetu idete sa konkretnim inicijativama koje možda mi ne očekujemo i koje nijesmo u stanju da prepoznamo. To može doprinijeti novom kvalitetu naše saradnje i rada Savjeta za konkurentnost. Dajite inicijative, pritiskajte nas, ukazujte nam na nedostatke naših regulatornih reofrmi kako bismo situaciju popravljali, naš ambijent činili povoljnijim i uslove za valorizaciju naših resursa učinili sigurnijim", rekao je premijer.

On je ukazao da ne smatra da za poslovanje, valorizaciju resursa i povoljan poslovni ambijent nijesu najvažnije reforme već je najvažnija politička stabilnost i bezbjednost.

"Ništa nam ovo ne bi koristilo, i da smo spustili PDV da je Crna Gora bila u političkoj i bezbjednosnioj nestabilnosti. Ni jedna stropa poreza ne bi koristila, duplo manja od ove za podsticanje razvoja ekonomije i rasta da imamo političku i bezbjednosnu nestabilnost. A mi smo obezbjedili i političku i bezbjednosnu stabilnost. Ulaskom u NATO mi ne samo da smo je obezbijedili nego smo je učinili održivom vjerujem za sva vremena. Tako da smo mi radili na više polja", poručio je Marković.

Zamjenica ambasadorke SAD Džudi Kuo rekla je na konferenciji da su SAD i Crna Gora saveznici i da dijele zajedničke ciljeve uključujući jačanje trgovinskog partnerstva i ekonomske saradnje.

"AmCHam je uspio da postane snažano i kredibilno poslovno udruženje koje može olakšati pozitivne promjene i poboljšati investicionu klimu u Crnoj Gori koje će privući i američke i globalne investitore. Partnerstvo AmChama sa Vladom, koje potvrđuje i današnji događaj, posebno je važno kako Vlada Crne Gore nastavlja da se bori sa ekonomskim izazovima ubijeđena sam da će AmCHam nastaviti da bude važan i snažan predstavnik biznis zajednice i osiguratu da Vlada razmotri i perspektive kompanija i investirora prilikom donošenja odluka"", kazala je Džudi Kuo.


IZVOR: Vebsajt RTCG, Tanje Debeljević, 27.04.2018.


Naslov: Redakcija