Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU: Neophodno unaprjeđenje uslova i kriterijuma za izbor u akademska zvanja

30.04.2018.


Uslovi i kriterijumi za izbor u akademska zvanja trebalo bi i biće unaprijeđeni, ocijenjeno je na okruglom stolu u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti CANU.

Iz Ministarstva prosvjete saopštili su da je okrugli sto organizovan u susret izmjeni postojećih mjerila, za koju je Savjet za visoko obrazovanje formirao posebno radno tijelo, sa ciljem pribavljanja mišljenja o primjeni postojećih mjerila, iskustava ustanova u procedurama za izbor u zvanja, te kako bi se, eventualno, otvorila druga pitanja u toj oblasti.

Direktorica direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović podsjetila je da je nekada propisivanje uslova i kriterijuma za izbor u akademska zvanja bilo u nadležnosti ustanova visokog obrazovanja, dok su od 2016. godine definisani aktom Savjeta za visoko obrazovanje, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju ("Sl. list CG", br. 44/2014, 52/2014 - ispr., 47/2015, 40/2016, 42/2017 i 71/2017).

"Kroz ovo zakonsko rješenje kriterijumi i uslovi su unificirani za sve ustanove visokog obrazovanja na nacionalnom nivou, u cilju unapređenja ne samo nastvanog i naučno-istrazivackog rada, već generalno, unapređenja kvaliteta", istakla je.

Kurpejović naglašava da je u prethodnom periodu dio komentara bio usmjeren na kvantitativno i kvalitativno ocjenjivanje po oblastima.

Ona je zahvalila CANU zbog organizovanja okruglog stola na ovu temu, jer je, kaže, Savjetu za visoko obrazovanje izuzetno važno mišljenje akademske zajednice, kako bi se donio što konkretniji i bolji dokument.

Zoran Rašović iz CANU kazao je da je stav Akademije da je postojeći dokument o mjerilima, kriterijumima i uslovima potrebno u određenim djelovima izmijeniti i prilikom izmjena pratiti dobru praksu zemalja regiona.

"On je naglasio da o važnosti ove teme svjedoči formiranje posebnog radnog tijela za izradu novih mjerila", navodi se u saopštenju.

Ispred Univerziteta Crne Gore obratila se prorektorka Irena Orović, koja je rekla da je primjena postojećih mjerila na UCG uspješna, te se ove godine uspješno realizovalo oko 85 odsto konkursa za izbor u akademsko zvanje.

Sugerisala je da je sa liste časopisa za objavljivanje naučno-istraživačkih radova potrebno eliminisati one koji su nižeg kvaliteta.

Adis Balota sa Univerziteta Mediteran naglašava da najveći problem postojećih mjerila vidi u nemogućnosti njihove primjene na sve oblasti, kao i da bi mjerila trebalo povezati sa privredom.

Sandra Tinaj sa Univerziteta Donja Gorica objasnila je da se taj univerzitet pridržava postojećih mjerila, ali da ih dopunjuje posebnim uslovima koji se odnose na pedagoški rad i vođenje međunarodnih naučno-istraživačkih projekata.

Na okruglom stolu učestvovali su i predsjednik Savjeta za visoko obrazovan Srđan Stanković, predsjednik UO Agencije za obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja Saša Vujošević, kao i drugi predstavnici akademske zajednice.


IZVOR: Vebsajt CdM, Ž.N., 26.04.2018.


Naslov: Redakcija