Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOZI ZA OCJENU RADA TUŽILACA: Primjena prakse Evropskog suda za ljudska prava kao uslov za napredovanje


Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković upozorio je da je krajne vrijeme da se prilikom ocjene rada tužilaca, a posebno njihovog napredovanja, uzima u obzir primjena prakse Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Evropski suda za ljudska prava presudio je u slučaju Milić/Nikezić protiv Crne Gore, da su policijski službenici prekoračili ovlašćenja prilikom pretresa ćelija u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu.

U tom slučaju zamjenik Osnovnog državnog tužioca u Podgorici donio je Rješenje o odbacivanju krivične prijave zbog krivičnog djela mučenje i zlostavljanje.

Komentarišući tu presudu, Stanković je rekao da ona pokazuje da je nosiocima pravosudnih funkcije neophodna konstantna edukacija, posebno kada je riječ o praksi Evropskog suda za ljudska prava.

"Krajne je vrijeme je da se prilikom ocjene rada, a posebno napredovanja uzima u obzir i primjena prakse Evropskog suda, odnosno nepostojanje te primjene", rekao je Stanković.

On je najavio da će inicirati da se u narednom periodu prilikom ocjene rada tužilaca vodi računa i o tome, te da li se funkcija državnog tužioca obavlja nepristrasno i objektivno i na principima zakonitosti i jednakosti svih pred zakonom.

Izvor: Portal CDM, 29.4.2015.