Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SPRJEČAVANJU PRANJA NOVCA I FINANSIRANJA TERORIZMA: Izmjene Zakona radi usklađivanja sa Predlogom zakona o unutrašnjim poslovima

30.03.2021.


Vlada Crne Gore je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Predlog izmjena i dopuna je izrađen zbog usklađivanja sa Predlogom zakona o unutrašnjim poslovima. Zakonom o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, pored ostalog, uređena je operativna nezavisnost i samostalnost u radu finansijsko-obavještajne jedinice, te poseban položaj njenog rukovodioca, što predstavlja standarde koje mora da ispunjavati kao članica EGMONT grupe.

S obzirom na to da je Predlogom zakona o unutrašnjim poslovima propisano da Policija postaje organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, to je i glavna novina u odnosu na finansijsko-obavještajnu jedinicu da postaje sastavni dio Ministarstva, budući da je ista organizaciona jedinica Policije. Shodno tome, predviđene su i promjene kada su donosioci odluka u pitanju, u smislu da to više neće biti direktor Policije nego ministar unutrašnjih poslova.

Takođe, predviđeno je da finansijsko-obavještajna jedinica bude posebna jedinica u budžetu Crne Gore, kao i da njen rukovodilac samostalno raspolaže budžetom. U namjeri da se sačuva operativnost i samostalnost ove jedinice koju zahtijevaju međunarodni standardi u oblasti sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma, propisano je i da se način korišćenja i raspolaganja njenim materijalno-tehničkim sredstvima uredi aktom Ministarstva unutrašnjih poslova koji je označen odgovarajućim stepenom tajnosti.


IZVOR: Vebsajt Vlade, 26.03.2021.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija