Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NEOPHODNO REFORMISATI PROPISE O JAVNO PRIVATNOM PARTNERSTVU, JAVNIM NABAVKAMA, DIGITALIZACIJI JAVNIH USLUGA, ZAŠTITI LIČNIH PODATAKA

30.03.2018.


Sivo tržište i inspekcije, propisi o javno privatnom partnerstvu, javne nabavke, digitalizacija javnih usluga, propisi o zaštiti ličnih podataka, ljudski kapital prema ocjeni stranih investitora su oblasti koje Vlada Crne Gore treba da prioritetno da reformiše u skladu sa najboljim međunarodnim standardima i praksom.

Savjet stranih investitora Crne Gore (SSICG) predstavio je osmo izdanje Bijele knjige "Investiciona klima u Crnoj Gori 2016-2017" koja je ključni dokument u kojem strani investitori na osnovu svoje percepcije sagledavaju poslovni ambijent i ukazuju na glavne izazove sa kojima se suočavaju u Crnoj Gori.

Pored oblasti koje članovi tradicionalno ocjenjuju od 2011. godine kao što su tržište rada i zapošljavanje, razvoj nekretnina, oporezivanje/doprinosi, korporativno upravljanje, vladavina prava, osmo izdanje Bijele knjige obuhvata nekoliko novih kategorija, važnih oblasti na koje, kako su kazali, državne institucije treba da obrate pažnju a to su sivo tržište i inspekcije, propisi o javno privatnom partnerstvu, javne nabavke, digitalizacija javnih usluga, propisi o zaštiti ličnih podataka, ljudski kapital.

"Ocjene za navedene kategorije su, kako je rečeno, relativno niske, što bi trebalo da bude signal Vladi da te oblasti uvrsti u prioritete u Programu rada Vlade za 2018, kako bi bile reformisane u skladu sa najboljim međunarodnim standardima i praksom. Savjet je, kao i do sada, spreman da podrži Vladu u naporima da se poboljša poslovni ambijent", saopšteno je iz SSICG.

Objavljivanjem osmog izdanja Bijele knjige SSICG obilježava devetu godinu postojanja i rada, kao nevladina i neprofitna organizacija, koja zastupa i izražava stavove svojih članova radi promocije zajedničkih interesa i stimulisanja direktnih stranih investicija, kao i unapređenja komunikacije i saradnje sa zvaničnih organima u Crnoj Gori.

"2016. i 2017. godinu obilježio je period stabilnosti 'sa blagim rastom indeksa lakoće poslovanja', što daje razlog za optimizam kada je riječ o pravcu ekonomskog razvoja, ali i ukazuje na postojanje prostora za dalja unapređenja u relevantnim oblastima poslovanja koja duže vrijeme stagniraju", ocijenili su investitori.

U Bijeloj knjizi je objavljen i SSICG Indeks, koji predstavlja procjenu jednostavnosti i efektnosti poslovanja u Crnoj Gori baziranu na iskustvu članova Savjeta.

"Indeks za 2016. iznosi - 6.35, a za 2017. - 6.47, na skali od 1 do 10 (1 najslabiji rezultat). Prilikom ocjenjivanja uzimani su u obzir lakoća obavljanja dnevnih poslovnih operacija, odnosno poteškoće sa kojima su se investitori suočavali zbog opšte poslovne klime i regulatornog okruženja", pojasnili su iz SSICG.

Oni dodaju da ocjena za 2016. godinu pokazuje stabilnost, posebno u poređenju sa 2013. i 2014. godinom, i blagi rast u poređenju sa 2015. godinom kada je ocjena iznosila 6.2. Indeks za 2017. godinu je najbolji od kako je ova vrsta evaluacije uvedena.

"Telekomunikacije i ICT imaju najvišu ocjenu među svim sektorima (6.86 za 2016. i 7.14. za 2017.), a slijede sektor bankarstva/finansija (7 i u 2016. i u 2017.), turizam, i sektor proizvodnje/energetike", navodi se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 28.03.2018.


Naslov: Redakcija