Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O PLANIRANJU PROSTORA I IZGRADNJI OBJEKATA: Samo tri opštine donijele podzakonska akta neophodna za sprovođenje Zakona

30.03.2018.


Samo tri opštine donijele su odluke o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata nakon što je u Skupštini još krajem prošle godine usvojen novi Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata ("Sl. list CG", br. 64/2017). Taj propis definiše cijene legalizacije bespravno izgrađenih objekata a lokalne samouprave su imale tri mjeseca da ih usvoje.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT), na čijem je čelu Pavle Radulović, saopšteno je da su odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte donijeli samo opštine Bijelo Polje, Andrijevica i glavni grad Podgorica.

Ostale opštine to još nijesu učinile iako bez tog propisa oni koji su gradili nezakonito prethodnih godina ne mogu da obave legalizaciju. Dokumentom treba da se utvrde cijene legalizacije po gradskim zonama, kao i uslovi pod kojima će građani plaćati uvođenje objekata u prostorni plan.

Prema posljednjim informacijama iz Ministarstva, zasada je podnijeto nešto više od hiljadu zahtjeva za legalizaciju. Pored Glavnog grada, najviše nelegalnih objekata registrovano je u primorskim opštinama, od kojih još nijedna nije donijela odluku.

Opštine treba da usvoje odluke za plaćanje naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte, koje treba da omoguće plaćanje na 240 mjesečnih rata, a iznos zavisi od zone i kvadrature. Nakon što se odluke usvoje, građani mogu da legalizuju objekte.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Ivan Čađenović, 28.03.2018.


Naslov: Redakcija