Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O RODNOM I POLNOM IDENTITETU: Propisano da prilikom donošenja odluke za promjenu oznake pola u matičnom registru rođenih bude zabranjeno tražiti da se obavljaju dodatni medicinski pregledi, već da je potrebno samo dostaviti mišljenje psihologa Centra za mentalno zdravlje

30.03.2017.


Jedini uslov za promjenu oznake pola u dokumentima trebalo bi da bude mišljenje psihologa, a ne kao što je praksa da se za to obavlja kompletna operacija prilagođavanja pola, rekao je Danijel Kalezić iz Kvir Montenegra.

Ovaj prijedlog uvršten je u Nacrt zakona o rodnom i polnom identitetu koji je uradila ova nevladina organizacija zajedno sa Juvantasom i Institutom za pravne studije. Kada su prošle sedmice objelodanili ovo rješenje saglasili su se da bi nadležni njegovim usvajanjem znatno olakšali život transrođnim, interpolnim i rodno varijantnimosobama u Crnoj Gori.

Nacrt zakona o rodnom i polnom identitetu urađen je u skladu sa najboljom praksom u svijetu. On kaže da je problem što se sada za promjenu oznake pola u dokumentima i matičnog broja traži da se obavi kompletna operacija prilagođavanja pola.

"To nije savremena praksa i to nije u skladu sa savremenim trendovima na polju ljudskih prava", ukazao je Kalezić.

Nacrtom zakona su zato propisali da je prilikom donošenja odluke za promjenu oznake pola u matičnom registru rođenih zabranjeno tražiti da se obavljaju dodatni medicinski pregledi, već da je potrebno samo dostaviti mišljenje psihologa Centra za mentalno zdravlje.

"Pojašnjeno je, takođe, da se uz promjenu oznake pola mijenja i matični broj osobe, jer sadrži brojke koje se odnose na pol", rekao je Kalezić.

Nevladine organizacije su zatražile i da se pored oznake za muški ili ženski pol, uvede "ostalo".

"Poenta je u dokumentu da se prepozna život osobe, a ne fizičke karakteristike. Ne može da nas određuje tjelesno nego ono što osjećamo da jesmo i što jesmo", rekao je Kalezić.

Trans osobe se, kako dodaje, zbog "zakonske praznine" suočavaju sa brojnim problemima, jer neka od njih ne želi da obavi operaciju kako bi izmijenila oznaku pola u dokumentu ili ne može to da učini iz zdravstvenih razloga.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 29.03.2017.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija