Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NEOPHODNA IZRADA GRAĐANSKOG ZAKONIKA CG

30.03.2017.


Kodifikacijom građanskog prava u Crnoj Gori biće podstaknuto povjerenje u djelovanje pravnih normi, ojačana nezavisnost i neutralnost sudova, ocijenjeo je na konferenciji "Kodifikacija građanskog prava u Crnoj Gori".

Ministar pravde, Zoran Pažin, ukazao je da je jedan od atributa crnogorskog građanskog prava da nije kodifikovano u Građanski zakonik, za razliku od drugih država sa kojim Crna Gora dijeli tradiciju evropskog kontinentalnog prava poput Francuske, Austrije, Njemačke.

"Istorijski gledano, društveni kontekst država koje su kodifikovale građansko pravo upućivao je na potrebu da se razvija i snaži nacionalno jedinstvo, jača integritet između društva i države, da se ekonomski valorizuje društvo kroz privredni razvoj i, s tim u vezi, pravna sigurnost", rekao je Pažin na konferenciji.

On je ukazao da u tom istorijskom kontekstu, na civilizacijskoj ljestvici vrijednosti Evrope nimalo ne zaostaje Opšti imovinski zakonik za Knjaževinu Crnu Gopru iz 1888. Valtazara Bogišića.

"Naprotiv, to ne samo da je spomenik pravne kulture južnosovenskih naroda nego je njegova slava daleko šira od ovih prostora, on je široko prihvaćen u pravnoj nauci, prevođen i smatra se jednim od najkvalitetnijih zakonika", dodao je Pažin.

Pitanja koja se otvaraju kada se govori o potrebi kodifikacije građanskog prava, kako je pojasnio, jesu koju sistematiku treba odabrati.

"Pitanje na koje treba dati odgovor jeste kakvim pravnim normama se trebamo služiti, da li pravno preciznim ili treba posegniti za gibkim pravilima koristeći u što većoj mjeri generalne klauzule, odnosno pravne standarde", pojasnio je Pažin.

Prema njegovim riječima, građansko pravo treba da sadrži preambulu, koja će definisati društveni trenutak u kome se donosi građanski zakonik, uvodne napomene, opšti dio, obligaciono pravo, stvarno, porodično i nasljedno pravo.

Ambasador Velike Briatnije u Crnoj Gori, Ian Viting, rekao je da je donošenje ovog građanskog zakonika dobar znak i snažan podsticaj za dalje reforme crnogorskog sistema.

"Na ovaj način se podstiče povjerenje u djelovanje pravnih normi, što čini bitnu osnovu vladavine prava. Smanjiće se broj normi koje su u suprotnosti jedna sa drugom i ojačaće se nezavisnost i neutralnost sudova", ocijenio je Viting.

On je rekao da će ekonomski uspjeh građana Crne Gore doći zajedno sa jačanjem vladavine prava.

Predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), Dragan Vukčević, ukazao je da je kodifikacija građanskog zakonika podvižnički posao.

"To je posao koji jednu srednu, jednu instituciju, društvo ili državu diže na viši kulturološki nivo od onoga na kom je ranije bila", naveo je Vukčević.

On je poručio da su vrata CANU za jedna takav projekat otvorena.

Programska menadžerka za Zapadni Balkan u AIRE centru iz Londona, Biljana Brajtvajt, ocijenila je da je u Crnoj Gori neophodna sveobuhvatna reforma građanskog prava.

Prema njenim riječima, kodifikiacija građanskog prava je sveopuhvatan poduhvata koji će državi služiti u doglednoj budućnosti.

"Takav zakonik doprinio bi zaštiti vladavine prava, podsticanju stranih ulaganja putem povećanja dostupnosti, povećanju transparentnosti, pravne siturnosti, zaštiti od prizvoljnih odluka, zaštiti nezavisnosti sudova i modernizaciji pravnog sistema", navela je Brajtvajt.

Ona je poručila da će Crnoj Gori u kodifikaciji građanskog prva biti potrebna podrška međunarodnih stručnjaka kako bi uspjela u tim naporima.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 29.03.2017.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija