Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Komunalna policija nadležna da izvršava pravosnažna rješenja o uklanjanu kamera sa javnih površina

30.03.2017.


Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su 28. marta 2017. godine Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, prema kojem će Komunalna policija biti nadležna da izvršava pravosnažna rješenja o uklanjanu kamera sa javnih površina.

Zakonom se propisuje da je saglasnost Agencije neophodna kad se uvodi video nadzor javnih površina.

"Zakonom se skraćuje vrijeme čuvanja snimaka nastalim video nadzorom na šest mjeseci, jer se rok od godinu pokazao predug i izaziva velike materijalne troškove. Smatramo da se novim rokom može postići svrha uvođenja video nadzora", kaže se u obrazloženju.

Propisano je da ko vrši snimanje javnih površina mora da postupa shodno članovima Zakona kojim se propisuju pravila vršenja video nadzora i da se o tome vodi evidencija koja se prijavljuje Agenciji.

"Zbog velikog broja ilegalno postavljenih kamera kojima se snimaju javne površine i "nejasne" situacije kad Agencija rješenjem utvrdi da se njihovo snimanje vrši suprotno zakonu, propisano je da komunalna policija izvršava pravosnažna rješenja i uklanja kamere", kaže se u obrazloženju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 28.03.2017.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija