Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O JAVNIM IZVRŠITELJIMA: Obavezan pravosudni i ispit za javne izvršitelje. Za sve javne izvršitelje koji nemaju položen pravosudni ispit propisan je rok od godinu u kome mogu da upodobe svoj pravni status zahtjevima iz ovoga zakona

30.03.2017.


Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su 28. marta 2017. godine Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim izvršiteljima, kojim je predviđeno da javni izvršitelj mora da ima položen pravosudni i ispit za javnog izvršitelja.

Prema dosadašnjoj odredbi, za obavljanje ovih poslova bio je potreban jedan od ovih ispita.

Ministar pravde Zoran Pažin, je, obrazlažući zakonske izmjene, rekao da se u praksi pokazalo da je potrebno na određeni način pooštriti uslove za izbor javnih izvršitelja, kao i precizirati odredbe koji se odnose na disciplinski postupak prema javnim izvršiteljima.

"To je potrebno uraditi preciziranjem same procedure i disciplinskih delikata koji se dijele na lakše, teže i najteže", saopštio je Pažin.

On je ukazao da su propisane i dvije komisije – prvostepena i drugostepena, koje su sastavljene od predstavnika komore javnih izvršitelja, Tužilačkog i Sudskog savjeta.

Pažin je dodao da je u drugom stepen predsjednik Komisije predstavnik Vrhovnog suda. "Uređenjem ovih komisija podigli smo profesionalni nivo odlučivanja u disciplinskim postupcima, što bi trebala da bude garancija pravnog kvaliteta u ovoj vrsti odluka", naveo je Pažin.

Prema njegovim riječima, pokazalo se nužnim da javni izvršitelji moraju da imaju položen pravosudni ispit.

"Za sve javne izvršitelje koji nemaju položen pravosudni ispit propisan je rok od godinu u kome mogu da upodobe svoj pravni status zahtjevima iz ovoga zakona i njegovim polaganjem nastave da vrše ovu dužnost", ukazao je Pažin.

Kako je ukazao, ukoliko to ne bi bio slučaj, prestala bi im javno izvršiteljska djelatnost, odlukom ministra pravde.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 28.03.2017.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija