Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Institut alternativa tvrdi da Uprava za javne nabavke ne objavljuje individualne godišnje izvještaje o javnim nabavkama u optimalnom roku


Dinamika objavljivanja individualnih godišnjih izvještaja o javnim nabavkama Uprave za javne nabavke (UJN) pokazuje da nova aktivnost ili oduzima dosta vremena Upravi pa ove izvještaje ne postavlja u optimalnom roku, ili je skoro 50 odsto obveznika primjene Zakona o javnim nabavkama ("Sl. list CG", br. 42/2011, 57/2014 i 28/2015 - dalje: Zakon) prekršilo rok za ispunjavanje ove obaveze, smatraju u Institutu alternativa (IA).

"Uprava za javne nabavke je zaključno sa 10. martom 2016. godine objavila ukupno 175 individualnih godišnjih izvještaja o javnim nabavkama, dok 29. marta 2016. godine, taj broj iznosi 341. Ukupan broj obveznika primjene Zakona u 2015. godini je iznosio 648. Ovakvo periodično objavljivanje izvještaja nameće zaključak da Uprava još uvijek nije dobila 307 izvještaja, a da ovu informaciju o kršenju Zakona krije. Naime, odgovarajući na zahtjev Instituta alternativa u kojem su tražili izvještaje na uzorku od 55 naručilaca, iz ove institucije su obavijestili da su dio izvještaja objavili na svojoj internet stranici, te da je "u obradi ostali dio izvještaja. Nejasno je koja je "vrsta obrade" u pitanju, budući da se izvještaji objavljuju integralno, a Zakon propisuje obavezu dostavljanja izvještaja u pisanoj, ali i u elektronskoj formi. Takođe, Uprava je trebalo već 1. marta da objavi koji to naručioci nisu dostavili izvještaj u roku, a ne da tu informaciju prikriva", navodi se u saopštenju Ane Đurnić, saradnice na projetima u IA.

Kako piše u saopštenju, potrebno da Uprava za javne nabavke objavi individualne godišnje izvještaje naručilaca u formi u kojoj su oni dostavljeni Upravi i listu obveznika primjene Zakona koji su se oglušili o ovu zakonsku odredbu – odnosno dostavili izvještaj nakon 28. februara 2016. godine ili ga nisu dostavili uopšte.

Zakon neispunjavanje ove zakonske obaveze tretira kao prekršaj za koji je previđena novčana kazna od 2.000 do 20.000 eura za pravno lice, odnosno od 250 EUR-a do 2.000 eura za odgovorno lice u pravnom licu, državnom organu i organu lokalne samouprave.

Institut alternativa (IA) je i ranije ukazivao na nepostojanje potpune evidencije o kršenju Zakona, kao i da Uprava u svom izvještaju vrši korekcije podataka iz individualnih godišnjih izvještaja naručilaca, bez napominjanja da su i u kom dijelu korekcije vršene, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Vijesti, 29.03.2016.