Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

SKUPŠTINA CG: 29. marta 2016. godine održana sednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje - Razmotreno trenutno stanje u oblasti narkomanije u Crnoj Gori


119. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje ovu śednicu posvetio trenutnom stanju u oblasti narkomanije u Crnoj Gori

Pored članova Odbora, śednici je prisustvovao predstavnik NVO 4 Life (NVO za borbu protiv narkomanije), koja je inicirala održavanje śednice Odbora. Takođe, śednici su prisustvovali i predstavnici: Ministarstva zdravlja, Javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica - Kakaricka gora, Odsjeka za borbu protiv droge i krijumčarenja u Upravi policije, Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada Podgorica, Instituta za javno zdravlje Crne Gore, NVO Juventas i NVO CAZAS.

Tokom konstruktivne i sveobuhvatne rasprave konstatovano je da je narkomanija problem sa kojim se bori društvo na globalnom nivou. Državne institucije koje se bore protiv ovog problema u Crnoj Gori, vođene praksom evropskih zemalja, pokušavaju da ga riješe, što je moguće bolje. Da bi se ostvario taj cilj, potreban je sistemski pristup države, uz učešće svih subjekata koji se bave ovom problematikom, kroz programe prevencije narkomanije od osnovnog obrazovanja, kao i kroz smanjenje ponude droga na tržištu.

Takođe, konstatovano je da je Odbor partner za rješavanje problema u oblasti narkomanije kroz institucije sistema, uz poruku da se podjednako treba baviti uzrokom, kao i posljedicom bolesti zavisnosti.

Izvor: Press služba Skupštine Crne Gore, 29.03.2016.