Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O FISKALIZACIJI U PROMETU PROIZVODA I USLUGA: Predlaže se mogućnost prelaznog perioda do 1. juna 2021. godine za uspostavljanje sistema elektronske fiskalizacije u realnom vremenu

29.12.2020.


Vlada Crne Gore je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga. Uvažavajući potrebe privredne zajednice, navedenim zakonskim rješenjem predlaže se mogućnost prelaznog perioda do 1. juna 2021. godine za uspostavljanje sistema elektronske fiskalizacije u realnom vremenu (on line).

Ovo bi značilo da se poreskim obveznicima u prvih pet mjeseci 2021. godine, ostavlja mogućnost izbora načina evidentiranja prometa proizvoda odnosno usluga, uz obavezu uvođenja primjene sistema online fiskalizacije u realnom vremenu, od 1. juna 2021. godine, za sve obveznike u skladu sa Zakonom.

Takođe, precizirano je da u trenutku prelaska na novi sistem elektronske fiskalizacije u realnom vremenu, poreski obveznici neće biti u mogućnosti da se vrate na stari sistem.

Donošenjem predloženog zakona uspostaviće se sistem kojim će se obezbijediti dostupnost podataka o prometu proizvoda i usluga sa ciljem:

  • efikasne kontrole prometa, odnosno kontrola svih isporuka proizvoda i usluga, što će značajno doprinijeti smanjivanju neformalne ekonomije u ovoj oblasti;
  • postepenog smanjivanja poreske administracije što će poreskim obveznicima olakšati postupak obračunavanja i plaćanja poreskih obaveza;
  • stvaranja uslova za efikasno upravljanje poreskim kontrolama i postupcima prinudne naplate korišćenjem jasnih kriterijuma za analizu rizika u poslovanju poreskog obveznika.

IZVOR: Vebsajt Vlade, 25.12.2020.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija