Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZVRŠENJU ODLUKE USTAVNOG SUDA CRNE GORE U-I BROJ 6/16 OD 19. APRILA 2017. GODINE ("SLUŽBENI LIST CG" , BROJ 31/17): Majke koje su se bavile poljoprivredom ili preduzetništvom primaće 193 eura

29.12.2017.


Korisnice naknada sa troje ili više djece koje su se bavile preduzetništvom ili poljoprivredom imaće pravo na mjesečno primanje od 193 eura, predviđeno je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda Crne Gore U-I broj 6/16 od 19. aprila 2017. godine ("Službeni list CG" , broj 31/17), koji je usvojila Skupština Crne Gore.

Parlamentarci su diskutovali o predloženim izmjenama prijedloga kojim su, kako je pojašnjeno, precizirana prava na naknadu za pojedine korisnice. Prema tom prijedlogu, majke koje su radi sticanja prava na naknadu prestale da obavljaju preduzetničku ili poljoprivrednu djelatnost imaće mjesečno primanje u neto iznosu od 193 eura. Takvih žena je oko 150, a za njih je na godišnjem nivou potrebno da se izdvoji 408.690 eura. Propisano je, takođe, da ženama koje su imale pravo na naknadu preko Zavoda za zapošljavanje po osnovu nezaposlenosti nastave da koriste to pravo i to primanje će iznositi 77 eura. Takvih korisnica je 580.

"Doživotne naknade za majke troje i više djece neće biti moguće ponovo zakonski uspostaviti, a takva vrsta naknada kosi se i sa međunarodnim standardima", poručio je juče u Skupštini ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, tokom polemike sa poslanicima.

Pojedini opozicionari kritikovali su ministra Purišića što su "ukinute naknade za majke troje ili više djece".

Purišić je istakao i da naknade nije ukinula Vlada, već Ustavni sud.

Dok je trajala rasprava u Skupštini majke troje ili više djece su protestovale ispred ovog zakonodavnog doma. One su poručile da očekuju vraćanje primanja u narednoj godini i da će majke protestovati do ispunjenja njihovih zahtjeva.


IZVOR: Vebsajt CdM, 27.12.2017.


Izvod iz vijsti, Naslov: Redakcija