Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O PRIZNAVANJU INOSTRANIH OBRAZOVNIH ISPRAVA I IZJEDNAČAVANJU KVALIFIKACIJA: U postupku priznavanja inostrane obrazovne isprave, shodno Zakonu, cijeni se status ustanove na kojoj je diploma stečena (da li ustanova ima dozvolu za rad izdatu od nadležne institucije, odnosno da li je program na kojem je stečena diploma, akreditovan) i status nosioca diplome. Ukoliko su navedeni preduslovi ispunjeni, Ministarstvo prosvjete izdaje rješenje o priznavanju inostrane obrazovne isprave u svrhu zapošljavanja

29.12.2016.


Ministarstvo prosvjete je u 2016. godini podnijelo dvije krivične prijave zbog sumnje da su inostrane obrazovne isprave falsifikovane, saopšteno je iz ovog Vladinog resora.

To je znatno manje u odnosu na godine ranije kada je Ministarstvo prosvjete podnosilo i po 10-ak prijava. Tako je tokom 20l5. godine podnijeto 10 krivičnih prijava protiv podnosilaca zahtjeva za priznavanje falsifikovane diplome. Isti broj prijava podnesen je u periodu od 2010. do 2014. godine.

Kako navode iz Ministarstva prosvjete, tom resoru je do 23. decembra stiglo 2.295 zahtjeva za priznavanje inostrane obrazovne isprave stečene na ustanovama visokog obrazovanja van Crne Gore.

"U postupku priznavanja inostrane obrazovne isprave sa ustanova visokog obrazovanja u 2016. godini odbijeno je 16 zahtjeva. Zahtjevi su odbijeni iz razloga što nije potvrđena vjerodostojnost isprave od ustanove na kojoj je navodno isprava stečena", navodi se iz Ministarstva.

Kako ističu, zahtjevi koji su odbijeni za priznavanje stigli su iz: Ruske Federacije četiri zahtjeva, Ukrajine pet zahtjeva, Velike Britanije dva zahtjeva, Gruzije, Albanije, Francuske, Španije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) po jedan zahtjev.

"U postupku priznavanja, shodno Zakonu, cijeni se status ustanove na kojoj je diploma stečena (da li ustanova ima dozvolu za rad izdatu od nadležne institucije, odnosno da li je program na kojem je stečena diploma, akreditovan) i status nosioca diplome. Ukoliko su navedeni preduslovi ispunjeni, Ministarstvo prosvjete izdaje rješenje o priznavanju inostrane obrazovne isprave u svrhu zapošljavanja", objašnjavaju u Ministarstvu i dodaju da je na poslodavcima, odnosno na tržištu rada, da cijene kvalitet stečene diplome, odnosno kvalifikacije koja je prošla gore navedenu proceduru priznavanja.

Inače, postupak priznavanja inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanje kvalifikacija sprovodi se u skladu sa Zakonom o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanju kvalifikacija ("Sl. list CG", br. 57/2011 i 42/2016).

"Postupak priznavanja inostranih obrazovnih isprava iz oblasti visokog obrazovanja, u svrhu zapošljavanja, sprovodi ENIC centar, posebna organizaciona jedinica u okviru Ministarstva prosvjete", objašnjavaju iz Ministarstva prosvjete.


IZVOR: Vebsajt CdM, 28.12.2016.


Naslov: Redakcija