Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

E-PLATFORMA ZA REFORMU IZBORNOG ZAKONODAVSTVA: U okviru e-platforme, kako se navodi, građani će moći da učestvuju u raspravi o svim relevantnim izbornim temama, da izvještavaju o svojim negativnim iskustvima, da ukažu na moguće rizike od prevare, da komentarišu zakonska rješenja, predlažu modele izborne reforme, i sl.

29.11.2018.


Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) kreirao je internet baziranu e-platformu - ferizbori.me, koja će, kako je saopšteno, omogućiti uključivanje građana u proces formulisanja preporuka i zaključaka povodom najavljene reforme izbornog zakonodavstva.

Iz CeMI-a su kazali da je platforma kreirana u okviru projekta Neka slobodni izbori postanu navika! - Izgradnja povjerenja u integritet izbornog procesa u Crnoj Gori, koji se realizuje uz podršku Evropske komisije.

"CeMI je već formirao Građanski savjet za slobodne i fer izbore, u kojem učestvuju predstavnici gotovo svih relevantnih političkih partija, civilnog sektora, akademske zajednice, itd. E-platforma predstavlja svojevrsnu nadogradnju spomenutog koncepta, koja ima za cilj da uključi građane u proces zagovaranja preporuka", kaže se u saopštenju.

U okviru e-platforme, kako se navodi, građani će moći da učestvuju u raspravi o svim relevantnim izbornim temama, da izvještavaju o svojim negativnim iskustvima, da ukažu na moguće rizike od prevare, da komentarišu zakonska rješenja, predlažu modele izborne reforme, i sl.

"Zanimljivo je naglasiti da će građani, posredstvom ove platforme, moći da komentarišu i rad Državne izborne komisije, opštinskih izbornih komisija, i sl. Na e-platformi se takođe nalazi pregled relevantnih zakona, koji se odnose na konkretan tematski okvir", saopštili su iz CeMI-ja.

Iz te organizacije su kazali da na ovaj način CeMI želi da doprinese većoj transparentnosti i inkluzivnosti, sa namjerom da, kako su kazali, Građanski savjet za slobodne i fer izbore i građani (posredstvom kreirane e-platforme) budu dio mehanizma zagovaranja preporuka.

"U tom smislu, CeMI poziva građane, da posredstvom e-platforme, uzmu aktivno učešće u definisanju preporuka za dalju reformu izbornog zakonodavstva", zaključuje se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 28.11.2018.


Naslov: Redakcija