Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

REFORMA PORESKOG SISTEMA

29.11.2017.


Najava Vlade da razmatra smanjenje poreza i doprinosa na zarade zaposlenih u narednoj godini pozitivan je impuls za poslodavce i investitore, ali nijesam siguran da li će izvršna vlasti uspjeti da to uradi tako brzo, ocijenio je ekonomski analitičar Predrag Drecun.

On je ukazao da bi smanjenje poreza, za koji poslodavci već duže ukazuju da su visoki, dovelo do uvođenja reda u njihovom odnosu sa radnicima.

"Na taj način bi se sigurno povećala zaposlenost radnika. U kom procentu, teško je reći, ali to može biti vrlo stimulativna i poželjna mjera", ukazao je Drecun.

On dodaje da se, s obzirom na prihode za zdravstveno osiguranje i Fond PIO koji se ostvaruju po ovom osnovu, postavlja pitanje da li je mogućnost smanjenja poreskog opterećenja rada realna. Ipak, kako navodi, čim Vlada razmišlja o tome, onda postoji prostor da se to sprovede u djelo.

"Siguran sam da imaju neki način da to urade. Vjerovatno je to dogovor na mapi puta ka EU, odnosno usaglašavanje sa evropskim porezima i doprinosima", objašnjava Drecun.

Osim manjeg poreza na rad, mogućnost smanjenja još nekih poreza je, kako smatra, minimalna.

"Moglo bi da se razmišlja u pravcu smanjenja određenih parafiskalnih nameta i taksi, mada je to ipak za dublju analizu" precizira Drecun.

Kada je riječ o PDV-u, koji će se od 1. januara umjesto sadašnjih 19 povećati na 21 odsto, Drecun očekuje da se u narednom periodu može očekivati njegov dalji rast, dodajući da je poreski sistem u Crnoj Gori mnogo stimulativniji u odnosu na zemlje okruženja.

"Tu je teško očekivati smanjenje, jer je PDV u mnogim zemljama viši nego što će biti kod nas od početka 2018", zaključuje Drecun.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 24.11.2017.