Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O RADU: Udruženje Roditelji traže da se u Nacrt zakona vrati odredba da se ženama koje ostanu trudne produžavaju ugovori na određeno do isteka porodiljskog odsustva

29.10.2019.


Udruženje Roditelji zatražilo je da Ministarstva rada i socijalnog staranja, na čijem je čelu ministar Kemal Purišić, da ne dozvole da trudnice na tržištu rada Crne Gore i dalje budu nezaštićena kategorija i da u tekst Nacrta zakona o radu, prije nego dobije formu predloga, vrate odredbu da se ženama koje ostanu trudne produžavaju ugovori na određeno do isteka porodiljskog odsustva.

Dopis je u ime Udruženja potpisala predsjednica Kristina Mihailović koja podsjeća da su socijalni partneri, Vlada, poslodavci i sindikati, obavijestili javnost da će novim zakonom trudnice biti zaštićene, ali da se u konačnom tekstu taj član nije našao.

Nedavno je objavljeno da trudnice koje nemaju stalni radni odnos neće imati zakonsku zaštitu u slučaju da zbog održavanja trudnoće budu morale da otvore bolovanje, već im se ugovori o radu neće produžavati nakon isteka.

"U najmanju ruku smo šokirani jer nam nije jasno zašto je Ministarstvo odlučilo da odustane od obezbjeđivanja uslova za zaštitu od diskriminacije budućih majki, koje su sada, tvrdimo, najugroženija kategorija zaposlenih. Razumijemo da se poslodavci zalažu za svoja prava, ali još više smouvjereni u to da se prava majki ne samo krše već im se nerijetko uskraćuju. Upravo zbog značajnog dijela njih, koji odlučuju da ženi koja im saopšti da je u drugom stanju ne produže ugovor na određeno, tražimo da se jasno i nedvosmisleno definiše da se ženama u drugom stanju ugovori o radu produžavaju po automatizmu. Dakle, pravo više, ako se tako može reći, u odnosu na najavljeno od čega se odustalo", navodi se u dopisu dostavljenom Ministarstvu.

Roditelji traže da se ženama dok su na trudničkom bolovanju ugovori produžavaju i to od momenta ka da ljekar konstatuje njihovu trudnoću.

"Na taj način će se izbjeći zloupotreba bolovanja i onda kada nije potrebno, a najvažnije od svega je da će žene biti zaštićene na pravi način. Bez ove zaštite i obezbjeđivanja nediskriminacije trudnica, svi ostali vidovi diskriminacije žena na tržištu rada neće biti efikasni. Društvo koje ne zaštiti ženu onda kada je najranjivija, i kada je društveno posebno značajna jer na svijet donosi novog građanina, ne može se nazvati ni demokratsko ni društvo socijalne pravde koje ne toleriše diskriminaciju", ističe Mihailovićeva.

Crna Gora se već godinama suočava sa sve manjim prirodnim priraštajem, a konkretne akcije podrške majkama nijesu zabilježene. Sredinom godine konstatovano je da je bijela kuga zabilježena u čak 18 gradova Crne Gore.

Prirodni priraštaj je poslednjih godina konstantno u padu, pa je tako 2017. godine iznosio 909, godinu ranije 1.105, 2015. godine 1.057, 2014. godine 1.515, a 2013. godine 1.558. Da poslednjih godina država ima sve manje m ladih stanovnika svjedoči i podatak iz 1991. kada je prirodni priraštaj bio 5.636, što je sedam puta više nego 2018. godine.

Ovo je nastavak negativnog trenda jer su, prema ranijim podacima, iako je prirodni priraštaj na nivou države bio veći, pojedine opštine konstantno suočene s izumiranjem stanovništva.


IZVOR: Vebsajt CdM, 22.10.2019.


Naslov: Redakcija