Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI DOBROBITI ŽIVOTINjA: Vlasnik psa dužan da održava javnu higijenu. Za prekršaj propisana kazna od 60 do 3.000 eura

29.10.2019.


Održavanje javne higijene je dužnost vlasnika psa, a za ovaj prekršaj propisana je kazna od 60 do 3.000 eura.

Iz Komunalne inspekcije ukazali su da inspektori obilaze Goricu, park u Tološkoj šumi i park kod Univerziteta i da vlasnike kućnih ljubimaca opominju ukoliko pse šetaju bez povoca.

Oni ističu i da je održavanje higijene dužnost vlasnika psa što propisuje Zakon o zaštiti dobrobiti životinja ("Sl. list CG", br. 14/2008, 40/2011 - dr. zakon i 47/2015), a poslove inspekcijskog nadzora vrše veterinarski inspektori. Za ovaj prekršaj propisana je kazna za fizičko lice od 60 do 3.000 eura.

"Ova odluka ne primjenjuje se na opasne pse, jer se oni drže u skladu sa Pravilnikom o načinu držanja opasnih pasa("Sl. list CG", br. 31/2017), koji je u nadležnosti Veterinarske inspekcije. Opasnim psima smatraju se rase pitbul terijer, američki stafordski terijer, bulterijer, srednjeazijski ovčar, kavkaski ovčar, fila brazilijero, šarplaninac, američki buldog, kangal, južno ruski ovčar, tornjak ili mješanci tih rasa ili psi koji su dresirani za borbe", kažu u Komunalnoj inspekciji.

Najčešći prekršaji su držanje pasa na terasama zgrade i neredovno vakcinisanje protiv bjesnila.

"Pas u dvorištu kuće može se držati u ograđenom prostoru koji mora biti prilagođen veličini životinje. Ne mora biti vezan u boksu ukoliko ograda visinom i čvrstoćom osigurava sigurnost građana. Za psa koji nije vezan vlasnik na vidnom mjestu mora istaći oznaku koja upozorava. Korpe se stavljaju opasnim psima što je propisano Pravilnikom, a Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja one su zabranjene", navode iz Komunalne inspekcije.

Rijetki su vlasnici pasa koji odluku o držanju kućnih ljubimaca poštuju. Zbog toga je higijena grada, naročito parkova i trotoara na nezavidnom nivou. Posebno kada danima ne pada kiša. Obaveza vlasnika pasa je da počiste za njima. Na našim ulicama to je rijetka slika što priznaju i sami vlasnici.

Korpe za odlaganje psećeg izmeta postavljene su na deset lokacija na Gorici i Univerzitetskom parku. Koštale su 4.985 eura, a taj novac dat je iz budžeta grada.

U Udruženju prijatelji životinja Podgorica nemaju podatke koliko u gradu ima kućnih ljubimaca. Dragoje Vlahović, iz ove NVO, kaže da je Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove prošle godine popisivala pse, ali da podatak nije objavljen.

"Kada je u pitanju higijena tačno je da vlasnici navikli da skupe izmet, a mnogo više krivim Komunalni inspekciju i policiju koje ne primjenjuju odluku koju je donio Glavni grad. Psima se ne stavljaju korpe, pa imamo puno i napada na djecu. Morali bi početi sa kažnjavanjem i onda bi sve bilo drugačije", ukazao je Vlahović.

Očekuje se da će Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove uskoro saopštiti koliko Podgorica ima kućnih ljubimaca.


IZVOR: Vebsajt CdM, 25.10.2019.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija