Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI NOVI PRAVILNIK O ARHITEKTONSKIM KONKURSIMA

29.09.2020.


Povjerenje u arhitektonsku konkursnu proceduru i praksu u Crnoj Gori već duže je u silaznoj putanji, zbog čega će Strukovna komora arhitekata (SKA) Inženjerske komore Crne Gore (IKCG) pripremiti novi Pravilnik o arhitektonskim konkursima, kako bi taj negativni trend zaustavila i unaprijedila.

To je najavila predsjednica Izvršnog odbora Strukovne komore arhitekata IKCG Maja Velimirović Petrović, na okruglom stolu ˝Arhitektonski konkursi u zemljama EU˝, koji je organozovala ta strukovna komora.

Velimirović Petrović je ukazala da je okrugli sto organizovan u skladu sa Planom i programom stručnog usavršavanja i edukacije, koji sprovodi komora za svoje članove.

"Ovim okruglim stolom se obrađuje tema arhitektonskih konkursa u EU, tj. tema arhitektonske konkursne prakse, koja je ujedno nerazdvojivi segment savremene arhitektonske prakse u svakoj državi, pa i Crnoj Gori", navela je Velimirović Petrović.

Prema njenim riječima, to je polje arhitektonske ekpertize, u kome je struka stavljena pred zadatak da pruži disperzne odgovore i ponudi originalne interpretacije na postavljene teme i zadatke.

"Stoga, arhitektonski konkursi, kao institucije i praksa, imaju direktan uticaj na uslove razvoja arhitektonske scene svake države. Nažalost, tendencije i komercijalizacije arhitekture u Crnoj Gori, kao i situacija da je ograničen obim državnih finansiranja projekata, tj. javni arhitektonski konkursi za dobijanje idejnih arhitektonskih rješenja za izgradnju javnih objekata, koje finansiraju država ili lokalna uprava, nisu ni izbliza primarni način angažovanja arhitektonske struke", ocijenila je Velimirović Petrović.

Ona je ukazala da smo svjedoci situacije da se i taj krhki sistem dodatno urušio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata ("Sl. list CG", br. 82/2020), od avgusta ove godine.

"Novim zakonskim rješenjem je propisano da javni konkurs nije obavezan za javne objekte koji se finansiraju u cjelosti ili djelimično iz donacija ili kredita međunarodnih finansijskih institucija ili iz sredstava drugih država kroz projekte međunarodne saradnje i pomoći", navela je Velimirović Petrović.

Takođe, javni konkursi, kako je dodala, nisu obavezni ni za rekonstrukciju javnih objekata.

"Nije potrebno dodatno pojašnjenje o apsurdnosti i neprihvatljivosti ovakvog zakonskog ambijenta, sa aspekta razvoja, unapređenja ili čak za elementarnu egzistenciju arhitektonske struke u Crnoj Gori", istakla je Velimirović Petrović.

Ona je ukazala da će zadatak Strukovne komore arhitekata, kao i svih drugih strukovnih organizacija u Crnoj Gori, u narednom periodu biti da se resornom Ministarstvu podnesu inicijative za preispitivanje takvog zakonskog rješenja.

"Sa svoje strane, SKA je već preuzela na sebe zadatak da u narednom periodu uradi potpuno nov Pravilnik o arhitektonskim konkursima u Crnoj Gori, sa ciljem da se doprinese reformi konkursne prakse u Crnoj Gori", najavila je Velimirović Petrović.

Kako je ukazala poruke, primjeri dobre prakse, relevantna rješenja iz zemalja EU, nova saznanja, očekivanja i prijedlozi, biće inkorporirani u novi Pravilnik.

"Svjedoci smo situacije da je povjerenje u konkursnu proceduru i praksu u Crnoj Gori već duži period u silaznoj putanji, zbog čega SKA želi da doprinese da se taj negativni trend zaustavi i značajno unaprijedi", rekla je Velimirović Petrović.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 25.09.2020.


Naslov: Redakcija