Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

NA LISTI GLOBALNE KONKURENTNOSTI SVJETSKOG EKONOMSKOG FORUMA CRNA GORA NA 82. POZICIJI: Najveći problemi za poslovanje u CG su pristup finansiranju, neefikasna vladina birokratija, neadekvatna infrastruktura, korupcija, poreske stope i restriktivna radna prava


Crna Gora je na ovogodišnjoj listi konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) pala 12 mjesta na 82. poziciju od 138 rangiranih zemalja.

U WEF-ovom Izvještaju o globalnoj konkurentnosti 2016-2017., nalaze se dvije zemlje manje u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 140.

U novom izvještaju WEF upozorava da rast trgovinskih prepreka predstavlja rizik za rast, privredu i inovativnost, zbog čega se smanjuje trgovinska otvorenost.

Izvršni predsjednik WEF-a, Klaus Schwab, naveo je da smanjenje otvorenosti u globalnoj ekonomiji šteti konkurentnosti i otežava vodećima da zadrže održiv, uključiv rast.

U izvještaju se, takođe, upozorava da su se kvantitativno popuštanje i ostale mjere monetarne politike pokazale nedovoljne za podsticanje dugoročnog rasta u razvijenim ekonomijama.

"U zemljama s niskim rangom konkurentnosti monetarne intervencije nijesu uspjele postići tako efikasne rezultate kao one preduzete u zemljama veće konkurentnosti. To sugeriše da će one morati da poboljšaju konkurentnost kako bi održale rast privrede", dodaje se u izvještaju WEF-a, koji je poznat po okupljanju političara i poslovnih ljudi jednom godišnje u alpskom odmaralištu Davos.

Crna Gora, u ovogodišnjem izvještaju WEF-a, ima 4,1 od ukupno sedam bodova, dok je prošle godine imala 4,2 poena.

"Crna Gora je, prema veličini tržišta, zauzela 130. mjesto, gdje je i najlošije ocijenjena. Prema makroekonomskom okruženju našla se na 119. mjestu, a poslovnoj sofisticiranosti na 103. poziciji", navodi se u izvještaju.

Kada je riječ o inovativnosti, Crna Gora je zauzela 94. poziciju, a 83. mjesto prema efikasnosti tržišta rada.

Crna Gora je najbolje ocijenjena prema tehnološkoj spremnosti, gdje je zauzela 52. mjesto, dok se prema razvoju finansijskog tržišta našla na 54. poziciji.

Najveći problemi za poslovanje su, kako se navodi u izvještaju, pristup finansiranju, neefikasna vladina birokratija, neadekvatna infrastruktura, korupcija, poreske stope i restriktivna radna prava.

Od zemalja iz regiona, najbolje je plasirana Slovenija, koja je napredovala sa prošlogodišnjeg 59. na 56. mjesto. Makedonija je pala sa prošlogodišnjeg 60. na 68. mjesto.

Izvor: Izvor: Vebsajt RTCG, 28.09.2016.