Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI JU SPECIJALISTIČKA VETERINARSKA LABORATORIJA SA HRVATSKIM VETERINARSKIM INSTITUTOM


Sporazum o saradnji u oblasti veterinarskog obrazovanja, nauke i struke potpisali su u Zagrebu 8. septembra 2015. godine, Dejan Laušević, direktor JU Specijalistička veterinarska laboratorija i Boris Habrun, direktor Hrvatskog veterinarskog instituta.

Laušević je istakao da Sporazum predstavlja formalni okvir koji će omogućiti unaprjeđenje aktivnosti kroz zajednički rad, i u evropskim okvirima. Čin potpisivanja Sporazuma je formalizovanje saradnje dvije važne institucije u veterinarskim sistemima Crne Gore i Hrvatske i nastavak dosadašnje saradnje dvije institucije kroz Projekat CAPS2, kao i saradnje veterinarskih službi dvije države. "

Prilikom potpisivanja Sporazuma, direktor Hrvatskog veterinarskog instituta prof. dr Boris Habrun upoznao je delegaciju Specijalističke veterinarske laboratorije iz Podgorice sa dostignućima Hrvatskog veterinarskog instituta, organizacijom rada i trenutnim aktivnostima. "Mi smo zaista otvoreni prema svim institutima i zavodima u regionu sa kojima imamo potpisane sporazume o saradnji. Naša vrata su uvijek otvorena i uvijek ćemo rado sa drugima podijeliti naša znanja i iskustva jer i mi, kada smo se pripremali za ulazak u EU, isto tako smo učili od onih koji su već bili u EU, prvenstveno od kolega u Sloveniji, od kojih smo čuli puno korisnih savjeta, puno onoga što nas očekuje i to nam je u mnogim situacijama bila velika pomoć. Tako želimo nastupati prema institucijama iz drugih zemalja u regionu, biti otvoreni za dobru obostranu saradnju, spremni za pomoć i podršku koju možemo pružiti", istakao je prof. Habrun.

Potpisani Sporazum o saradnji u oblasti veterinarstvu predviđa:

  • edukaciju zaposlenih iz različitih područja djelatnosti;
  • zajednička istraživanja;
  • zajedničku organizaciju kurseva, konferencija, seminara i drugih oblika obrazovanja;
  • zajedničku pripremu i publikaciju priručnika, naučnih i stručnih radova;
  • zajedničko učešće na nacionalnim, evropskim ili drugim međunarodnim projektima;
  • zajedničko učešće na konferencijama i simpozijumima od obostranog interesa;
  • saradnju pri sprovođenju ugovora koji su Hrvatski veterinarski institut ili JU Specijalistička veterinarska laboratorija zaključili sa privredom;
  • zajedničko iniciranje i donošenje mišljenja o zakonskim propisima iz područja veterinarstva;
  • ekvivalentnu razmjenu naučnih i stručnih publikacija, materijala i programa, bibliografske i referentne literature i drugih materijala koji se odnose na isticanje dostignuća obje institucije;
  • razmjena informacija od interesa za obje institucije kao i zajednički rad u nastupu prema odgovarajućim domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama.
Izvor: Vebsajt Veterinarska uprava, 28.09.2015.