Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O DRŽAVNOM TUŽILAŠTVU: Pošto nije stigla nijedna prijava na konkurs za izbor novog državnog tužioca, sadašnji ostaje vršilac dužnosti još godinu dana

29.08.2019.


Na javni poziv za izbor Vrhovnog državnog tužioca nije stigla nijedna prijava, saopšteno je juče iz sekretarijata Tužilačkog savjeta, a kako su Pobjedi ranije saopštili nezvanični izvori iz tužilaštva, Ivica Stanković će ostati, najmanje još godinu, na čelu tužilačke organizacije kao vršilac dužnosti.

Javni poziv za izbor vrhovnog državnog tužioca, podsjećaju oni, oglašen je 7. avgusta u „Službenom listu Crne Gore“ i dnevnom listu Pobjeda.

"Javnim pozivom je precizirano da se prijave podnose Tužilačkom savjetu u roku od 15 dana od dana oglašavanja ", istakli su kratko u saopštenju i naveli da prijava nije bilo. Oglas za vrhovnog tužioca raspisan je dva mjeseca uoči kraja petogodišnjeg mandata aktuelnog šefa tužilačke organizacije Ivice Stankovića - 7. oktobra.

Nezvanični sagovornici Pobjede ranije su objasnili da je „jasno da parlament neće izabrati novog vrhovnog tužioca, s obzirom na uslove za izbor – dvotrećinska većina u parlamentu u prvom krugu, odnosno tropetinska u drugom.

Precizirali su da je „jasno da nijedan kandidat neće dobiti tu većinu, tako da će Stanković ostati v. d. još godinu. Procedura, kako su Pobjedi juče objasnili nezvanični sagovornici, nalaže da se na sjednici Tužilačkog savjeta kosntatuje da je konkurs uredno objavljen, da je istekao rok i da niko nije podnio prijavu. Potom se pokreće ponovna procedura za izbor vrhovnog tužioca, što podrazumijeva raspisivanje novog konkursa – objasnili su sagovornici. Rok u kojem treba da se sazove sjednica nije ograničen, ali će ona, kako kažu naši sagovornici, biti održana u septembru, kada će, najvjerovatnije, biti donijeta i odluka o raspisivanju novog oglasa.

Zakon, kako objašnjavaju, nalaže da istekom mandata aktuelnom tužiocu, što je u konkretnom sučaju 7. oktobar, do određivanja vršioca dužnosti funkciju vrhovnog tužioca preuzima njegov zamjenik. Svake godine, planom i rasporedom određuje se zamjenik vrhovnog tužioca, a sada je to Dražen Burić.

"Vjerujem da će Tužilački savjet već 7. oktobra odrediti Stankovića za vršioca dužnosti" rekao je sagovornik Pobjede.

Za vrhovnog državnog tužioca, prema Zakonu o državnom tužilaštvu ("Sl. list CG", br. 11/2015, 42/2015, 80/2017 i 10/2018), može se prijaviti osoba koja ispunjava opšte uslove za izbor državnog tužioca, ima radno iskustvo od najmanje 15 godina kao državni tužilac ili sudija ili najmanje 20 godina na drugim pravnim poslovima i odlikuje se profesionalnom nepristrasnošću, visokim stručnim i moralnim kvalitetima.

Kandidati podnose prijave Tužilačkom savjetu, kojim predsjedava aktuelni vrhovni državni tužilac Ivica Stanković. Član 46 predviđa da se lista kandidata dostavlja proširenoj sjednici Vrhovnog državnog tužilaštva, u kojoj su vrhovni državni tužilac, državni tužioci u Vrhovnom državnom tužilaštvu, rukovodioci viših državnih tužilaštava i glavni specijalni tužilac. Proširena sjednica daje mišljenje o svakom od kandidata, a nakon toga Tužilački savjet sa kandidatima obavlja intervjue.

Savjet predlaže Skupštini jednog kandidata za izbor i taj prijedlog mora biti obrazložen. Predloženi kandidat se potom saslušava u nadležnom skupštinskom odboru, poslije čega se odluka donosi na plenumu dvotrećinskom većinom. Ukoliko predloženi kandidat ne dobije potrebnu većinu, Skupština u drugom glasanju, najranije mjesec kasnije, bira vrhovnog državnog tužioca iz reda svih kandidata koji ispunjavaju uslove za izbor i to tropetinskom većinom.

Član 48 predviđa da u slučaju isteka mandata, ostavke ili razrješenja vrhovnog državnog tužioca „Tužilački savjet određuje vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca iz reda tužilaca iz Vrhovnog državnog tužilaštva“. S obzirom na to da Stanković i nakon isteka mandata ostaje tužilac nema prepreka da on bude izabran za vršioca dužnosti.

Stanković je izabran 7. oktobra 2014. godine u drugom krugu sa tri petine glasova poslanika. Prethodno je bio sudija Vrhovnog suda Crne Gore. Ista osoba može biti birana za vrhovnog državnog tužioca najviše dva puta.


IZVOR: Vebsajt RTCG, Izvod iz vijesti, 27.08.2019.


Naslov: Redakcija