Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

INSPEKCIJSKI NADZOR: Izrečeno 860.000 eura kazni

29.08.2018.


Inspekcijska kontrola je od početka maja na primorju utvrdila 438 nepravilnosti kod poreskih obveznika i po tom osnovu izrekla 859.156 eura novčanih kazni, saopšteno je iz Poreske uprave (PU).

Provjere su se odnosile na opštu poresku regulaciju, evidentiranje prometa preko poreskih registar kasa, kao i uplatu dnevnih pazara i prijavljivanja radnika.

"Od početka maja izvršeno je 1.736 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika. Kod 104 poreska obveznika preduzeta je mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti, dok je 70 poreskih obveznika bilo predmet mjere utvrđivanja poreske osnovice putem procjene", ukazali su iz PU.

Naplaćeno je i više od 700.000 eura poreskog duga obveznicima kod kojih je utvrđen prekršaj, što se naročito odnosilo na one kojima je bila izrečena mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti.

"Naplata poreza na dodatu vrijednost je tokom ljetnjih mjeseci veća nego prošle godine i to je naročito vidljivo u primorskim opštinama", ukazuju u PU.

Stečajni postupak je, kako objašnjavaju, krajnja mjera kojoj pristupaju nakon što se iscrpe svi ostali instrumenti.

"To je učinjeno kod deset obveznika i vršiće se u kontinuitetu, naročito u predstojećem periodu", najavljuju u PU.

Do sada su donijeta rješenja o ukidanju reprograma za više od 750 poreskih obveznika, a u toku je ukidanje rješenja za oko njih 280.

"Imajući u vidu da ukidanjem rješenja o reprogramu obveznicima dospijeva ukupan dug, to znači da se prema njima preduzimaju sve dostupne mjere prinudne naplate", objašnjavaju u PU.

Shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja ("Sl. list CG", br. 83/2016), koji podrazumijeva odlaganje naplate glavnice, ali ne i kamate, reprogram je odobren za 6.776 poreskih obveznika. Njihov osnovni dug iznosi 160.661.062,19 eura, a kamata na taj iznos potraživanja 23.689.040,92 eura.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 28.08.2018.


Naslov: Redakcija