Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POREZU NA DODATU VRIJEDNOST: Pošiljke vrijednosti do 75 eura oslobođene su od plaćanja carine i PDV-a, za pošiljke čija je vrijednosti veća od 75 eura, a manja od 150 eura naplaćuje se samo PDV, a za pošiljke čija je vrijednost veća od 150 eura, naplaćuju i carina i PDV. Za pošiljke čija je vrijednost između 75 i 150 eura se ne angažuje špedicija

29.08.2017.


Crnogorski građani koji naručuju robu putem interneta za pošiljke vrijednosti između 75 i 150 eura platiće porez na dodatu vrijednost (PDV) na mjestu preuzimanja, bez obaveze angažovanja špedicije, ukazali su u Upravi carina.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost ("Sl. list CG", br. 50/2017), koji je stupio na snagu 08. avgusta 2017. godine, izmijenjeni su uslovi koji se odnose na obaveze plaćanja dodatnih troškova prilikom internet kupovine. Ranije, građani su mogli da trguju robu do 150 eura, bez dodatnih obaveza.

Izmjenama Zakona, ta granica je sada spuštena na 75 eura.

Iz Uprave carina su objasnili da su pošiljke vrijednosti do 75 eura oslobođene od plaćanja carine i PDV-a, da se za pošiljke čija je vrijednosti veća od 75 eura, a manja od 150 eura naplaćuje samo PDV, a da se za pošiljke čija je vrijednost veća od 150 eura, naplaćuju i carina i PDV.

Iz Uprave carina su ukazali i da građani za pošiljke čija je vrijednost veća od 75 eura, PDV plaćaju prilikom preuzimanja, te da pri tom nemaju obavezu angažovanja špedicije.

Jedno od centralnih mjesta gdje pristiže roba koju crnogorski građani naručuju putem interneta je Pošta Crne Gore.

Iz Pošte su ukazali da će, ukoliko pošiljka podliježe carinjenju, putem telegrama ili telefona, obavijestiti primaoca o zadržavanju pošiljke i informisati ga da je potrebno da se javi carinskoj ispostavi, koja sprovodi procedure carinjenja.

"Prilikom pregleda pošiljke carinik procjenjuje da li će odraditi skraćeni postupak, na OCD bloku ili stranka mora da angažuje neku špeditersku kuću. Ukoliko se naplaćuje preko OCD bloka, carinik stranci izdaje uplatnicu", ukazali su iz Pošte, ne precizirajući u kojim slučajevima će građanin biti u obavezi da angažuje špediciju.

Osim izmjene u dijelu koji se odnosi na granične vrijednosti robe koja podliježe porezu, novina u Zakonu je i promjena člana koji se bavi mjestom oporezivanja usluge. 


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Damira Kalač, 28.08.2017.


Naslov, Izvod iz vijesti: Redakcija